Sportconvenant Cluster Handbal Zuidoost Drenthe zorgt voor sportimpuls

EMMEN - In de regio Zuidoost Drenthe wordt al lang handbal gespeeld. Al in 1935 werd de eerste competitie onder de NHV in deze regio gestart met 16 clubs uit Drenthe. Een lange handbalgeschiedenis met voornamelijk in Zuidoost Drenthe veel leden, sportiviteit en topsport.


Vooral handbalvereniging E & O heeft in de zaalhandbalcompetities bij zowel dames als heren een vooraanstaande rol vervuld. De club leverde tal van Internationals en coaches die tot op de dag van vandaag zorgen voor een levendige sport. Want, hoe werkte dat altijd in deze regio?

Veel kleine dorpen in de omgeving van Emmen hadden een eigen handbalvereniging zoals HVE 2000 (Erica), HV Exito (Sleen), HVZ - Vivendi (Oosterhesselen/Zweeloo), SVBO (Barger Oosterveld), Hurry-Up (Zwartemeer), HV Actief (Klazienaveen), HVC (Barger Compascuum) en HV DOS (Emmer Compascuum). Met elkaar werd er een competitie gespeeld op een keurig niveau. Er waren voldoende jeugdspelers die elkaar enthousiasmeerden voor handbal.

Door middel van onder ander de schoolhandbaltoernooien maakten alle kinderen kennis met de sport. Meesters en juffen moedigden hun klassen aan en het handbal kwam daar echt tot leven! Een aantal van de kinderen die bij de clubs in de dorpen gingen spelen hadden meer talent en/of ambitie. Zij leerden de basis van het handbal bij de dorpsverenigingen en vertrokken op enig moment naar E&O in Emmen om meer te trainen, meer te leren, op hoger niveau te gaan spelen en intensiever bezig te zijn met handbal. Van de C-/B- of A jeugd stroomden zij door naar de senioren waar op topniveau gepresteerd werd.

De heren van E&O namen jarenlang de landstitel mee naar Drenthe! Na een aantal jaar op topniveau spelen keerden veel van deze spelers terug naar de dorpsverenigingen, vaak als recreatieve speler maar vooral als trainer of coach van een jeugdteam. Een enorme kwaliteitsimpuls waardoor we jaren lang in staat geweest zijn om alle jeugd in de regio zuidoost Drenthe te enthousiasmeren voor handbal en de seniorenteams in goede balans te houden tussen recreatief handbal en wel op niveau spelen waardoor de sport super aantrekkelijk bleef.

De afgelopen jaren zijn er veel fantastische ontwikkelingen geweest voor de handbalsport. De dames op de Olympische spelen was een hoogtepunt maar zeker ook wereldkampioen in 2019. De handbalwereld heeft dit vol bewondering gevolgd want we kennen bijna allemaal wel iemand in dit fantastische damesteam die met hun carrière gestart zijn bij een van de kleine clubs of die bij E&O hun basis hebben gelegd.

Daar zijn we natuurlijk trots op! Toch zien we al een paar jaar dat de dorpsverenigingen het moeilijk hebben. Het gat tussen recreatief handbal en topsport lijkt groter te worden omdat er minder leden zijn en we hebben allemaal moeite om trainers, coaches, scheidsrechters en andere vrijwilligers te vinden. De concurrentie van voetbal en sportscholen die jeugdprogramma’s aanbieden levert een uitdaging want kiezen voor een teamsport is super leuk maar je verbind je ook aan het team en dus aan alles dat daarbij hoort. En natuurlijk zijn de gevolgen van een corona-seizoen ook niet te missen. De ledenaantallen zijn teruggelopen en ook financieel is het voor de verenigingen niet gemakkelijk geweest.

De meeste verenigingen die al rond 1935 gestart zijn bestaan nog steeds. Sommigen zijn gefuseerd zoals HVZ Vivendi en sommigen hebben grote ontwikkelingen doorgemaakt, zoals Hurry- Up die naast E&O al jaren in de eredivisie BENE-League uitkomt met het herenteam. Maar het gaat niet vanzelf. Er wordt door vrijwilligers veel werk verzet om het handbal in de regio in stand te houden.

Het is belangrijk! We willen kinderen in onze regio verschillende sporten blijven aanbieden. En we zijn zeer gemotiveerd om een competitie in onze regio te blijven organiseren. Want sporten zorgt voor fysiek en mentaal gezonde mensen, het brengt vriendschap en plezier, het brengt structuur en discipline en het vraagt van je om jezelf te leren kennen; wat wil je bereiken? Wat is je doel? En welke rol heb jij in een team?

Daarom hebben de voorzitters van 9 clubs uit Zuidoost Drenthe het convenant Handbal Zuidoost Drenthe ondertekent. Een convenant om samenwerking en betrokkenheid te stimuleren, om overleg met elkaar te hebben en om elkaar te ondersteunen om de verenigingen in stand te kunnen houden! Ook de gemeente Emmen en Coevorden en de NHV hebben het convenant ondertekent omdat zij dit initiatief van harte ondersteunen. Met elkaar geven we een impuls aan de handbalsport en maken we handbal toekomst bestendig!

Hoe doen we dat? We leiden samen trainers op, we voegen leden samen om tot volledige teams te komen, we spreken regels met elkaar af over sportcultuur, en we zorgen er voor dat het Beach handbal vorm krijgt. Bijna ieder dorp met een handbalvereniging heeft ondertussen een Beach handbalveld, aangelegd met ondersteuning van de gemeenten.

Hierdoor kunnen we ook in het voor- en naseizoen een super dynamische sport aanbieden. In de winter leer je vaardigheden in de zaal en in de zomer lekker met je voeten in het zand op een leuk toernooi bij het Ermerstrand. Een fantastische ontwikkeling voor een super snelle, dynamische teamsport waar binnen en buiten sporten mogelijk is en waar jezelf uitdagen om iets nieuws te leren en elkaar te versterken centraal staat!

Met vriendelijke groet namens de deelnemende verenigingen,
Ernst Söllner (voorzitter E&O)

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda

Laatste nieuws
 
agenda emmen
Mee®doen Schoonebeek, het is mooi geweest!
za 23 okt 2021 om 16:00
Shadow band Shadowski en Klaas Hummel in CH50+
zo 24 okt 2021 om 14:30
Meer mensen met een beperking politiek actief in Drenthe
do 28 okt 2021 om 16:30