Vlaanderen shows top ten speed again in France

ROGAT - De twaalfde wedstrijd op de MXGP kalender was in Lacapelle-Marival, Frankrijk, een echt ouderwets circuit. Een circuit dat bij veel van de huidige Grand Prix rijders bekend is van de Lacapelle-Marival International, een grote wedstrijd in het voorseizoen. Dit jaar was het echter tijd voor een MXGP wedstrijd op dit circuit. De baan was af en toe verraderlijk met de remknippen en sommige gladde stukken, dit zorgde ervoor dat een goede dosering gashendel essentieel was.


The twelfth stop on the MXGP calendar was an old-school track in the form of Lacapelle-Marival in France. It's a track known by many of the Grand Prix riders as they use the Lacapelle-Marival international pre-season race to prepare for the MXGP season but it was time for the track to host an MXGP event.

The track was tricky with a lot of square-edge bumps and was slick in places meaning throttle control was required.

In the first race things were looking good for Calvin Vlaanderen was he was running comfortably in the top ten in a solid eighth spot but on the thirteenth lap a mechanical issue meant his race was over which was a big shame.

Brent Van Doninck didn't get a good start which was very important at this track as passing was incredibly difficult but he worked his way from outside the top twenty to a solid fifteenth. Unfortunately, Kevin Strijbos had an even worse start than van Doninck as he crossed the first lap in twenty-third with a lot of work to do. On lap seven, disaster struck as his shift level got bent which meant he had to retire from the race.

In the second moto, Vlaanderen took another good start running inside the top ten and he was able to bring home a solid seventh. If it wasn't for the bike issue in race one, he'd have been in the top ten of the overall standings so he can be happy with his riding. Van Doninck took a better start in race two and after passing Brian Bogers for fourteenth was pushing forward but had a big crash. When the Belgian remounted, he was outside the points and had a painful wrist so decided to retire from the race.

Around the first corner, Strijbos was pretty much dead last which was far from ideal, but he didn't give up and put his head down. He was able to recover to twenty-third position which meant no championship points for his efforts which is disappointing. Round thirteen of MXGP heads to Spain this weekend which will present another hard pack track for the MXGP riders.

Calvin Vlaanderen (13th overall): I had a solid day here in Germany and I’m happy with where I’m at. I knew time practice would be important so I was happy I could get a clean lap and get seventh. I had a good start first race and was comfortable in eighth when I had an unfortunate bike issue. In the second race I had another good start and rode a consistent race in seventh. My goal is still to be inside the top 10 at the end of the championship so my head is down, and I'm focused for this. We focus on the next one now which is in Spain. Thanks to my mechanic and team for always working hard.

Brent van Doninck (20th overall): It was another rough and tough day for me, I'm not so happy. Timed practice was a little bit better than previous GP's, I was twelfth and I was quite happy with that as it meant I had an alright gate pick. In the first moto I messed up the first corner completely and almost crashed so I had to come from outside the top twenty. Some riders DNF'd so I finished fifteenth, but I didn't really have the flow I wanted. In the second moto I had a better start and after fifteen minutes I passed Bogers for fourteenth. After that I had a pretty big crash and hurt my wrist a bit, I was out of the points, and it was painful, so I pulled out. The past few GP's aren't what I am hoping for but I need to get myself together to finish the season on a good note.


Kevin Strijbos (26th overall): It was a horrible day. I didn't feel it in practice so I knew I would have a bad start. I didn't feel it in the first moto and was running twenty-second when my shift lever got bent so that ended my race. The second race was even worse, I have no confidence at the moment.

Vlaanderen laat opnieuw top tien snelheid zien in Frankrijk
De twaalfde wedstrijd op de MXGP kalender was in Lacapelle-Marival, Frankrijk, een echt ouderwets circuit. Een circuit dat bij veel van de huidige Grand Prix rijders bekend is van de Lacapelle-Marival International, een grote wedstrijd in het voorseizoen. Dit jaar was het echter tijd voor een MXGP wedstrijd op dit circuit. De baan was af en toe verraderlijk met de remknippen en sommige gladde stukken, dit zorgde ervoor dat een goede dosering gashendel essentieel was.

In de eerste manche zag alles er goed uit voor Calvin Vlaanderen toen hij comfortabel op een achtste plaats reed maar helaas zorgde een technisch probleem in de dertiende ronde ervoor dat zijn wedstrijd vroegtijdig eindigde. Een enorme tegenvaller voor Calvin. Brent van Doninck kende een slechte start van de eerste manche, die op dit circuit essentieel was. Inhalen was enorm lastig maar toch wist Brent op te klimmen van een plaats buiten de top twintig naar een solide vijftiende plaats.

Helaas kende Kevin Strijbos een nog slechtere start dan van Doninck waardoor hij in de eerste ronde als tweeëndertigste door kwam en met veel werk voor de boeg. In de zevende rondetevredeb sloeg het noodlot toe toen zijn schakelpook verboog en Kevin noodgedwongen de wedstrijd moest verlaten.

In de tweede manche zat Vlaanderen er tijdens de start opnieuw goed bij met een plaats binnen de top tien, waarna hij een keurige zevende plaats wist te behalen. Mocht hij in de eerste manche geen technische problemen hebben gehad dan had een top 10 klassering erin gezeten, daardoor kan hij tevreden zijn met het rijden.

Van Doninck kende een betere start in de tweede manche en nadat hij Brian Bogers passeerde voor de veertiende plaats probeerde hij door te drukken. Helaas kwam hij toen hard ten val. Nadat de Belg zijn wedstrijd kon hervatten zat hij buiten de punten en had hij veel last van zijn pols. Daarom besloot hij de wedstrijd te verlaten. Na de eerste ronde lag Strijbos vrijwel laatste in de wedstrijd, een situatie die verre van ideaal was, maar hij gaf niet op en ging er goed voor zitten. Na een sterke wedstrijd wist hij als 23e te finishen, wat helaas niet goed genoeg was voor WK punten, dit was teleurstellend.

De dertiende wedstrijd van het wereldkampioenschap MXGP is aankomend weekend in Spanje, hier zullen de MXGP rijders opnieuw aantreden op een hard circuit.

Commentaar Calvin Vlaanderen (13e in het dagklassement): ‘’Ik had een vrij solide dag hier in Frankrijk en ik ben blij met mijn niveau momenteel. Ik wist dat de tijdtraining heel belangrijk zou zijn en was daarom blij dat ik een foutloze ronde neer kon zetten met een 7e plaats als resultaat. Mijn start in de eerste manche was goed en ik reed comfortabel op de achtste plaats totdat ik helaas problemen kreeg met mijn motor. In de tweede manche had ik opnieuw een goede start en reed ik een constante wedstrijd op een zevende plaats. Mijn doel is nog steeds om aan het einde van het seizoen in de top 10 van het kampioenschap te staan. Ik blijf gefocust om dit doel te bereiken. Nu gaat de focus op de volgende wedstrijd van Spanje die aankomend weekend op het programma staat. Dank aan mijn monteur en team voor al het harde werken.’’

Commentaar Brent van Doninck (20e in het dagklassement): Het was opnieuw een taaie en zware dag, dus ik ben niet echt blij. De tijdtraining was wel iets beter dan de voorgaande GP’s, een twaalfde tijd dus daar was ik vrij blij mee want dat betekende een goede keuze achter het starthek. De eerste manche verpeste ik het in de eerste bocht en viel ik bijna, daardoor moest ik buiten de top 20 beginnen. Een aantal rijders vielen uit dus werd ik vijftiende, maar ik kon niet echt in mijn ritme komen. De tweede manche had ik een betere start en na een kwartier passeerde ik Bogers voor de 14e plaats. Daarna had ik een vrij grote valpartij en had ik last van mijn pols, ik zat buiten de punten en had te veel last dus besloot ik om uit de wedstrijd te gaan. De laatste paar GP’s zijn niet gelopen zoals ik had gehoopt, maar nu moet ik me herpakken en het seizoen op een goede manier afsluiten.

Commentaar Kevin Strijbos (26e in het dagklassement): ‘’Het was een verschrikkelijke dag. In de training had ik niet het goede gevoel en wist dat ik een slechte start zou hebben. In de eerste manche kwam ik niet in mijn ritme en moest opgeven toen ik 22e lag omdat mijn schakelpook krom was. De tweede manche was nog slechter, momenteel heb ik gewoon geen vertrouwen.’’

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda

Laatste nieuws
 
agenda emmen
Mee®doen Schoonebeek, het is mooi geweest!
za 23 okt 2021 om 16:00
Shadow band Shadowski en Klaas Hummel in CH50+
zo 24 okt 2021 om 14:30
Meer mensen met een beperking politiek actief in Drenthe
do 28 okt 2021 om 16:30