Nederlandse menners zegevieren in drukbezochte marathon

EXLOO - De weergoden waren de organisatie van de internationale tweesterren-menwedstrijd in Exloo vandaag zeer goed gezind. Onder een heerlijk zonnetje reden de ruim 130 deelnemers de marathon op de terreinen van het Hippisch Centrum Exloo, waar hun verrichtingen door een groot aantal toeschouwers werden gevolgd. In zes van de zeven rubrieken wist een Nederlandse deelnemer beslag te leggen op de eerste plaats.


Na de hevige regenval van vannacht besloten de officials een van de zes hindernissen voor aanvang van de marathon uit de strijd te halen om het welzijn van de paarden en de veiligheid van de deelnemers te waarborgen. De overgebleven vijf hindernissen leverden geen enkel probleem op voor de menners, die zichtbaar genoten van de omgeving in Exloo.

Enkelspan pony
Regerend wereldkampioen enkelspan pony Gilles Pirotte was de enige die een Nederlandse marathonzege in alle rubrieken wist te voorkomen. Met zijn snelle pony Rubens bleef hij de Duitse Katja Helpertz en Marissa Schuiling voor. Met haar top drie klassering heeft Schuiling echter de leiding overgenomen in het klassement, waarin zij wordt gevolgd door Anne Zaayer en Katja Helpertz. Dressuurwinnares Sandra Schäfer werd uitgesloten nadat bleek dat zij tegen de regels in vanmorgen met haar ‘slechtste’ pony na de dressuur als eerste was gestart, terwijl zij met de pony waarmee zij de dressuur had gewonnen had moeten starten.

Tweespan pony
Rodinde Rutjens gaat na een klinkende marathonoverwinning aan de leiding bij de tweespan pony’s, waarin nieuwkomer Robert Vloedgraven beslag wist te leggen op een mooie derde plaats, nipt voor Melanie van de Bunt. Karel van Kekem zakte na zijn zesde plaats in de marathon een plaatsje in het totaalklassement, waarin Van de Bunt de derde plaats bezet.

Vierspan pony
Marijke Hammink won de marathon voor Joey van der Ham en Jannes Kinds, wiens groom in de laatste hindernis onvrijwillig de koets verliet. Hammink heeft haar voorsprong op Kinds fors uitgebouwd en heeft de overwinning in handen. Het verschil tussen Kinds en Van der Ham is minimaal zodat de vaardigheid morgen allesbeslissend zal zijn.

Para
Jacques Poppen liet met zijn Friese merrie Anniek van de Poppenkast in vier hindernissen de snelste tijden noteren en won de marathon, voor Martje Witvoet en Francisca den Elzen. Dressuurwinnares Ingmar Veneman startte vandaag niet zodat Den Elzen aan de leiding gaat in het klassement, voor Poppen en de Britse Deborah Daniel.

Enkelspan paard
Jaap van der Horst was Bas de Koning en Pieter Karelse te snel af bij de enkelspannen en won de marathon waarmee hij opklom naar de 11e plaats in het klassement. Dressuurwinnares Saskia Siebers werd vierde en behield hiermee de leiding in het tussenklassement waarin de Canadese Kelly Houtappels-Bruder tweede staat, voor Frank van der Vegt.

Tweespan paard
Nederlands kampioen Antonie ter Harmsel won met de snelste tijden in vier hindernissen de marathon bij de tweespannen en stijgt hiermee als beste Nederlander naar de vierde plaats. Franck Grimonprez eindigde na een sterk gereden marathon op de tweede plaats en heeft zijn voorsprong uitgebouwd naar ruim zes strafpunten.

Vierspan paard
Een kleine hapering in de tweede hindernis voorkwam dat Bram Chardon de marathon op zijn naam schreef. De overwinning ging nu met een miniem verschil naar zijn vader IJsbrand Chardon, maar Bram behoudt wel de leiding in het klassement. De Fransman Sebastien Vincent staat op de derde plaats. De Engelse vierspanrijder Dan Naprous kiepte om in hindernis vier, maar kwam met de schrik vrij. Harry Streutker miste een poort in de laatste hindernis en werd uitgesloten.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda