Riksien Poelman(88) en Remmelt Spiegelaar(89) met knipoog tot elkaar

NIEUW AMSTERDAM - Het was op een Kermis op Erica dat Remmelt Spiegelaar uit Barger Erfscheidenveen en Riksien Poelman uit Erica voor het eerst in de ogen keken en eigenlijk al aan elkaar verknocht waren.

Riksien: ,,Ik kende hem niet, maar mijn zus vertelde mij dat er bij haar op het werk een hele knappe jongen rondliep die wel bij mij paste. Op de kermis was een knipoog voldoende om uiteindelijk met een onderbreking van zes weken, elkaar niet meer los te laten. En wij zijn nog steeds gelukkig met elkaar”. Riksien en Remmelt trouwden op 26 november 1956 en kregen 3 dochters en 1 zoon. Het gezin groeide daarna uit met 8 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen. Vermeldingswaardig is volgens Riksien wel dat één van de dochters maar liefst zes pleegkinderen heeft groot gebracht.

Riksien Poelman werd op Erica geboren als negende in een rij van acht zussen en vier broers en vond na de lagere school werk bij de Bendien in Emmen, maar kon er niet over en drie maanden later naar de tuinbouw om na enige tijd een paar jaar te werken bij Stoffers Warenhuis in Emmen. Dat betekende wel elke dag op de fiets naar Emmen en zocht het dichterbij bij Breifabriek Leegwater in Holsloot. Uiteindelijk ben ik bij Zuivelzaak Reuvers op Erica terecht gekomen en ook in die periode getrouwd. Drie maanden later ben ik zelf met een klein groentewinkeltje op Erica begonnen.

Remmelt Spiegelaar zag het levenslicht voor het eerst op 26 juli 1932 in een gezin met 5 kinderen , 4 meisjes en 1 jongen. Na de lagere school was het ook voor hem alleen maar werken en begon bij de boer voor 30 cent per uur en vijftig uur werken. Hij ging de bouw in waar hij als opperman veel zwaar werk voor de kiezen kreeg en daarna volgende een periode als beul op een persmachine.

Remmelt: ,,Dat vond ik maar niks tot dat ik van mijn Opa ,die groenteboer was, een bakfiets kreeg. Ik kocht de groente op de veiling en ging langs de huizen in de regio om mijn waar te verkopen. De bakfiets werd uiteindelijk via een ponywagen, een paardenwagen en een motor bakfiets vervangen door een ventwagen. Toen wij de kans kregen om een eigen winkel aan de Zijtak te beginnen hebben wij dat aangegrepen. Toen supermarkt Jan de Boer kwam ben ik gaan werken bij Linker-Hoen in Assen tot er een “kortsluiting” kwam en ben vertrokken naar Meppel bij supermarkt Spijkerman. Na 7 jaar weer een eigen winkel begonnen in winkelcentrum Angelslo in Emmen.

Nadat ik rugklachten kreeg hebben wij alles verkocht en daarna nog wel een periode op markten gestaan in Nieuw Amsterdam, Emmen, Klazienaveen, Emmer Compascuum en in Nieuwe Pekela”. Ondank de drukke werkzaamheden was Remmelt actief voetballer bij het toenmalige NAB en de groentewagen werd dan gebruikt als spelersbus. Ook was hij één van de initiatiefnemers voor de oprichting van een computerclub en Shantykoor De Naoberzangers.

Riksien vermaakt zich vooral met breien en naar de bingo gaan, maar dat ligt nu ook even stil. Zelfs het geplande feestje met familieleden en bekenden kan nu door de Coronaregels ook niet doorgaan.


Burgemeester Eric van Oosterhout kwam ook nog even op bezoek om de felicitaties namens de gemeente Emmen over te brengen en liet dat vergezeld gaan met enkele gebruikelijke attenties. (foto Bennie Wolbers)

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda