Jetze Plat, Alex Zanardi en Jennette Jansen wereldkampioen tijdrijden in Emmen

EMMEN - Jetze Plat (MH4) en Jennette Jansen (WH4) hebben op dag 3 van de Wereldkampioenschappen Para-cycling in Emmen met succes hun wereldtitel in het tijdrijden verdedigd. In de MH5-categorie eindigde Tim de Vries als tweede, achter oud Formule 1-coureur Alessandro Zanardi. Ook Carmen Koedood (WH2) en Chantal Haenen (WH5) zorgden voor Nederlands succes. Koedood, uitkomend in de WH2-categorie, moest net als De Vries genoegen nemen met zilver. Voor Chantal Haenen was er een bronzen medaille.


Jetze Plat maakte in Emmen zijn favorietenrol meer dan waar. De Nederlander die eerder dit jaar een nieuw werelduurrecord vestigde, was bijna een halve minuut sneller dan Thomas Davis uit de Verenigde Staten en Thomas Frühwirth uit Oostenrijk. “Het is mijn vijfde wereldtitel in totaal en mijn derde in het tijdrijden, maar ik ben telkens weer blij als ik hem nog een jaar mag dragen”, vertelt Plat kort nadat hij het oranje shirt opnieuw heeft omgewisseld voor de regenboogtrui. Plat over zijn race: “De indeling, de wattages, het plan; alles klopte perfect. Qua uitvoering was dit waarschijnlijk de beste tijdrit op een WK.”


Plat kan aanstaande zondag een unieke trilogie neerzetten, door in twee weken tijd maar liefst drie keer wereldkampioen te worden. Twee weken geleden werd de Nederlandse handbiker ook al wereldkampioen triathlon, zondag verdedigt hij in eigen land de wereldtitel in de wegwedstrijd. Voor volgend jaar bij de Paralympische Spelen in Tokio heeft Plat hetzelfde doel. “De WK zijn qua omstandigheden niet te vergelijken met Tokio, waar er geen twee weken maar twee dagen tussen de wedstrijden zit. Bovendien is het in Japan een stuk warmer. Ik moet daarom zorgen dat ik echt sterker ben dan de concurrentie, wat dat betreft geeft deze tijdrit veel vertrouwen.”

Tim de Vries geklopt door oud Formule 1-coureur Zanardi
Tim de Vries was net als de afgelopen twee jaar goed voor een medaille in de tijdrit van de Wereldkampioenschappen Para-cycling, maar net als in 2017 in het Zuid-Afrikaanse Pietermaritzburg bleek de Italiaanse oud Formule 1-coureur Alessandro Zanardi nipt te sterk voor De Vries. Vorig jaar was de Amerikaan Oscar Sanchez in het Italiaanse Maniago De Vries voor. In Emmen was het verschil op de streep 4 seconden en 32 honderdsten met Zanardi, Sanchez eindigde achter de Vries als derde. Zondag krijgt de handbiker uit Vinkeveen kans op revanche in de wegwedstrijd. “Natuurlijk wil je winnen, maar ik kan niet ontevreden zijn over de race. De tijdrit toont in ieder geval aan dat ik goed in vorm ben en dat ik zondag kan winnen”, kijkt De Vries met vertrouwen uit naar de wegrace van zondag, waarin hij het weer opneemt tegen Zanardi.


Bij de vrouwen zorgden Carmen Koedood (WH2), Chantal Haenen (WH5) en Jennette Jansen voor Nederlands handbikesucces. De ervaren Jansen, vorig jaar ook al de beste in de tijdrit van de WK, was in Emmen opnieuw ongenaakbaar. Carmen Koedood lukte het in eigen land niet om haar wereldtitel te verdedigen, terwijl de 22-jarige Chantal Haenen debuteerde met een verrassende bronzen plak. De andere Nederlandse handbikers – Mischa Hielkema, Mark Mekenkamp (allebei MH3), Johan Reekers en Mitch Valize (MH5) kwamen tekort voor de medailles. In het weekend gaan de WK verder met de wegwedstrijden, die worden gereden op de Meerdijk – naast het stadion van eredivisievoetbalclub FC Emmen.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda