Hardenbergers verslaan Hollandscheveld in finale met 4-1

HHC wint voor vierde keer Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi STEENWIJKSMOER ? HHC uit Hardenberg is winnaar geworden van de 36ste editie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi. In een bomvolle sporthal Angelslo in Emmen won HHC de finale met 4-1 van de zaterdag derdeklasser Hollandscheveld, dat zich verrassend had geplaatst voor de grote finale. Daarmee schreef HHC voor de vierde keer het grootste zaalvoetbaltoernooi van Nederland in zijn soort op haar naam. Titelverdediger Hoogeveen werd derde door een 3-1 zege op De Weide, dat voor het eerst de finaleronde bereikte.

De underdog Hollandscheveld maakte het de topfavoriet HHC in de eerste helft van de finale erg moeilijk. HHC had iets meer balbezit, maar Hollandscheveld gaf weinig kansen weg. Nadat Alex Zomer van Hollandscheveld op de paal had geschoten, kwam de derdeklasser op 1-0 door een treffer van Thom Koopman. Niet lang daarna kwam HHC al weer langszij via Wesley Bakker. Na de rust ging de strijd op en neer en kregen beide ploegen kansen op meer treffers.

Na negen minuten verraste Gersom Klok doelman Ralf Lenten met een afstandschot. Toen Bjorn Zwikker van afstand de 3-1 scoorde, was de wedstrijd beslist, ook al kreeg Hollandscheveld kansen om dichterbij te komen. Thom Koopman raakte onder andere de paal. Vlak voor tijd bepaalde Dennis Krohne de eindstand op 4-1 en kon het Hardenbergse feest losbarsten in sporthal Angelslo.

De loting bracht Nieuw Buinen, Hoogeveen en HHC in poule A. Poule B werd gevormd door de verrassingen van dit toernooi, Rolder Boys, De Weide en Hollandscheveld. De finale van vorig jaar tussen Nieuw Buinen en Hoogeveen leverde opnieuw een zege voor de titelverdediger op (1-2). Guido ten Cate maakte de twee doelpunten. Het topduel tussen Hoogeveen en HHC leek te gaan eindigen in een 1-0 overwinning voor Hoogeveen, maar in de laatste minuut trok Dennis Krohne de zaken weer gelijk. In de laatste poulewedstrijd moest HHC met twee doelpunten verschil van Nieuw Buinen winnen om eerste te worden en dat gebeurde. HHC won met 4-1 door treffers van Krohne (2), Offringa en Scheepmaker. Wiegman scoorde tegen. HHC werd zodoende eerste in poule A en Hoogeveen tweede. Nieuw Buinen werd veroordeeld tot de wedstrijd om de vijfde plaats.

In poule B begonnen de buren Hollandscheveld en De Weide met een 2-2 gelijkspel. Wim Bos scoorde twee keer voor De Weide en Everts en Wielink voor Hollandscheveld. Vervolgens speelden De Weide en Rolder Boys met 2-2 tegen elkaar gelijk. Voor De Weide scoorde Sander Benjamins twee keer en Hidding en Dekker maakten voor Rolder Boys de treffers. In het laatste pouleduel speelden Rolder Boys en Hollandscheveld een herhaling van de halve finale. Nu won Hollandscheveld opnieuw, maar deze keer was de zege royaler: 4-0 door treffers van Koopman (2) en Tichelaar (2). Hollandscheveld werd poulewinnaar en De Weide eindigde als tweede. Rolder Boys ging voor de strijd om de vijfde plaats.

De eerste kruisfinale tussen HHC en De Weide ging vrij gelijk op. Sander Benjamins zette De Weide verrassend op voorsprong. De Weide kon lang stand houden, maar in de slotfase bereikte de topklasser toch de finale door treffers van Offringa en Krohne. De andere kruisfinale tussen Hollandscheveld en titelhouder Hoogeveen werd een ongemeen spannende aangelegenheid. Na elf minuten stond Hoogeveen via Erwin Doorn en Vincent Coulier met 2-0 voor en leek Hoogeveen af te stevenen op een finaleplaats.

Binnen vijf razende minuten boog Hollandscheveld de achterstand om in een 3-2 voorsprong door doelpunten van Alex Zomer, Jeroen Everts en Rudolf Wielink. Twee minuten voor tijd bleef Hoogeveen hoop houden door een doelpunt uit een onmogelijke hoek van Vincent Coulier: 3-3. De strafschoppenserie werd een bloedstollende aangelegenheid met maar liefst 26 strafschoppen. Hollandscheveld won de slijtageslag uiteindelijk met 12-11 en plaatste zich voor het eerst in de geschiedenis voor de grote finale. Hoogeveen kon haar titel niet prolongeren en moest genoegen nemen met de strijd om de derde plaats.

In de strijd om de vijfde plaats tussen Nieuw Buinen en Rolder Boys leek Nieuw Buinen vlak voor tijd de buit binnen te hebben met een 3-1 voorsprong. In de slotfase kwam Rolder Boys verrassend gelijk en nam vervolgens de strafschoppen beter: 3-2.

De wedstrijd om de derde plaats was de derby tussen Hoogeveen en De Weide. Guido ten Cate bracht Hoogeveen op een 2-0 voorsprong, waarna Jeffrey Pot tegen scoorde. In dezelfde minuut bepaalde Daniel Manning de eindstand op 3-1.
Dennis Krohne van HHC werd topscorer met vijf doelpunten.