Winschoters verslaan in finale titelhouder HHC met 7-3

Debutant WVV verrassende winnaar Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi EMMEN – Voor debutant WVV werd de 37ste editie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi een spannend jongensboek. De ploeg moest op het laatste moment invallen vlak voor de voorronde en nam voor het eerst aan het grootste zaalvoetbaltoernooi van Nederland in haar soort deel. In haar eerste optreden tijdens het toernooi werd WVV de sensationele winnaar door in een kolkende sporthal Angelslo in de grote finale titelverdediger HHC met maar liefst 7-3 te verslaan. Dalen werd derde door HODO te verslaan en Erica legde beslag op de vijfde plaats via een 3-2 zege op HZVV.
Veel toeschouwers had de zondag tweedeklasser WVV uit Winschoten niet bij zich, maar de aanhang kon het zelf nauwelijks geloven, maar hun ploeg speelde een puike finale en werd de terechte winnaar door ijzersterk zaalvoetbal. Vooral in de eerste helft had HHC het moeilijk met het knappe positiespel van WVV. Vooral Bert Jan Haaijer en afmaker Marcel Smit waren een plaag voor de Hardenbergers, die door de verrassende nederlaag op vier toernooizeges bleven steken.

De loting bracht HHC, HODO en HZVV in poule A en WVV, Dalen en Erica in poule B. In poule A begon HHC met een 4-1 zege op HODO, dat donderdag via de tussenronde de finale via de achterdeur haalde. HHC bleek de betere ploeg en won afgetekend met 4-1 door treffers van Gersom Klok (3) en Bjorn Zwikker. Paul Balde redde de eer voor HODO. HODO was zeer gehandicapt door de afwezigheid van de geblesseerde Danny Kiekebelt en Frank Tuit en die werden node gemist.

In het tweede duel in poule A moest HZVV proberen de titelverdediger te stoppen, maar slaagde daar niet in. HZVV kwam er niet aan te pas en verloor kansloos met 5-1 door doelpunten van Bjorn Zwikker, Dennis Krohne, Gersom Klok, Lars Offringa en een eigen doelpunt van Pim de Jonge. Voor HZVV scoorde Marco Hartman en dat betekende zijn negentiende van het hele toernooi en evenaarde daarmee Robert Torenbosch van Erica, die in de finale niet tot scoren kwam. In het laatste duel in poule A had HODO aan een gelijkspel genoeg en HZVV moest winnen.

In de beginfase leek HODO een gemakkelijke wedstrijd te gaan beleven, want door twee treffers van Jordi Beeksma stond HODO al na negen minuten met 2-0 voor. HZVV knokte zich sterk terug in de wedstrijd door doelpunten van Stefan Benjamins en Brian Leepel,. In een bloedstollende slotfase slaagde geen van beide ploegen er meer in te scoren, zodat HODO op doelsaldo de kruisfinale haalde en net een doelpunt minder tegen kreeg dan HZVV, dat voor de vijfde plaats moest gaan spelen.

Eindstand poule A:
1. HHC 2-6
2. HODO 2-1 3-6
3. HZVV 2-1 3-7

In poule B startte WVV met een knappe 3-1 zege op Dalen. Dalen bood taai tegenstand en na een kwartier stond het 1-1 door doelpunten van Wouter Valeton (WVV) en Tijmen Venhorst. Binnen vijf minuten kreeg de gemakkelijk scorende Marcel Smit het op zijn heupen en hielp zijn ploeg aan de 3-1 winst. In het tweede duel in poule B had WVV geen moeite met Erica. Na een kwartier stond WVV met 4-0 voor via Jordi Sanders (2), Bert Jan Haaijer en Wouter Valeton. Uiteindelijk won WVV met 6-2. Doelpuntenmakers voor WVV waren Joost Siemens en Thom van de Veen. Voor Erica scoorden Norman Loves en Ron Beukers.

In de derde wedstrijd in poule B moesten Erica en Dalen gaan uitmaken, wie als tweede naar de kruisfinales zou gaan. In een zinderende wedstrijd was Dalen de gelukkige door een doelpunt na drie minuten van Erik Scholten en haalde zodoende de kruisfinale. Erica werd veroordeeld tot de strijd om de vijfde plaats met HZVV.
Eindstand Poule B:
1. WVV 2-6
2. Dalen 2-3
3. Erica 2-0

In de eerste kruisfinale tussen HHC en Dalen was het krachtsverschil aanzienlijk. HHC sneed regelmatig door de defensie van Dalen en stond na twaalf minuten al op een 4-0 voorsprong via Gersom Klok (2), Lars Offringa en Bjorn Zwikker. Steven Balstra scoorde tegen, waarna Dennis Krohne vier minuten voor tijd de eindstand op 5-1 bepaalde. Daarmee plaatste de titelhouder zich gemakkelijk voor de finale.

De tweede kruisfinale ging tussen WVV en HODO. De debutant liet verzorgder zaalvoetbal zien en won verdiend met 3-0 door doelpunten van Bert Jan Haaijer, Joost Siemens en Thom van de Veen. WVV werd daardoor de verrassende finalist in haar eerste optreden in het Protos toernooi en trof daarin HHC.

De strijd om de vijfde en zesde plaats ging tussen HZVV en Erica. De Hoogeveners keken na een kwartier al tegen een 3-0 achterstand aan. Kelvin Jager (2) en Roy Jagt troffen doel. Nadat Pim de Jonge de 3-1 maakte begon HZVV beter te voetballen en kreeg het enkele goede kansen. De 3-2 door Erwin Breukelman was terecht, maar verder kwam HZVV niet en herstelde zich goed van de tegenvallende prestatie van vorig jaar, toen het in de kwartfinale al sneuvelde. Erica eindigde door de 3-2 zege op de vijfde plaats en HZVV moest genoegen nemen met de zesde plaats.

In de strijd om de derde en vierde plaats was Dalen te sterk voor HODO. Jurgen Belga, Tijmen Venhorst en Erik Scholten bepaalden de eindstand op 3-0, waardoor Dalen derde werd en na een aantal jaren afwezigheid weer in de finale stond. HODO was na een jaar afwezigheid ook weer van de partij en eindigde als vierde.

De finale tussen het verrassende WVV en HHC was absolute reclame voor zaalvoetbal. In een spectaculaire finale zaten de tweeduizend toeschouwers op het puntje van de stoel en genoten van goed zaalvoetbal. De finale begon al spectaculair, want na twaalf seconden stond WVV al op 1-0 door Marcel Smit. Vijf minuten later bekroonde Marcel Smit een van de vele knappe aanvallen met een doeltreffende knal. Gerson Klok bracht kort daarna de spanning weer terug. Lang duurde de vreugde niet, want Marcel Smit maakte zijn derde treffer en bracht zijn ploeg op 3-1. Nadat uitblinker Bert Jan Haaijer van het veld werd gestuurd scoorde Glenn Kobussen 3-2.

Daardoor mocht Haaijer weer terug in het veld en de eerste bal, die hij aanraakte betekende de 4-2 voorsprong. Vlak voor rust kwam WVV fortuinlijk op 5-2 door een knal van  Joost Siemens, die via de paal en de rug van Raymond Beukeveld het doel in rolde. Na rust viel HHC aan, maar WVV bleef overeind. Na een uitval kwam WVV na een kwartier op 6-2 door een eigen doelpunt van Glenn Kobussen en leek de wedstrijd beslist. HHC nam risico en wisselde de keeper in voor een veldspeler.

Marcel Smit maakte de 7-2 door van eigen helft de bal in het lege doel te schuiven. De 7-3 van Glenn Kobussen was alleen voor de statistiek en het feest van WVV kon losbarsten. De topscorers van de finale waren Marcel Smit (WVV) en Gersom Klok (HHC) met elk zes treffers. Marcel Smit werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Zo kreeg de 37ste editie een verrassende, maar terechte winnaar.