Zesvoudig winnaar HZVV verrassend uitgeschakeld

Kwartfinale Protos-Weering-Zaalvoetbaltoernooi groot voetbalfeest STEENWIJKSMOER ? De organisatie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi staat er zelf versteld van wat het teweeg brengt. De kwartfinale werd een groot feest met volle sporthallen, sfeervolle ambiances, supporters van verschillende clubs, die met elkaar feest vierden, spannende wedstrijden, veel doelpunten en spektakel. De grote verrassing van de kwartfinale was de uitschakeling van zesvoudig winnaar HZVV, dat niet verder kwam dan een vierde plaats in Zwartemeer. Drenthina, OZC, HHC en Erica maakten indruk en leden geen puntverlies. De spanning wordt opgevoerd als op zaterdag 29 december tijdens de halve finale enkele favorieten elkaar gaan treffen.

De organisatie kijkt met tevredenheid terug op de kwartfinales, die uitstekend verliepen en die de spelers en de toeschouwers weer veel plezier hebben opgeleverd. In de meeste hallen was het enorm druk en in alle hallen was de sfeer uitstekend. Hiermee werd maar weer aangetoond dat de zondag derdedeklasser Protos uit Steenwijksmoer een mega evenement in handen heeft. Het toernooi leeft in Drenthe, Overijssel en Groningen bij veel mensen en brengt heel veel teweeg.

Talloze liefhebbers zitten na elke wedstrijddag voor de computer met smart te wachten op de poule-indeling, die na een minuut al menig keer wordt gedownload. Clubs laten bussen met supporters rijden en de supporters beleven een fantastische avond. Kortom de voetbalwereld in delen van Drenthe, Overijssel en Groningen staat deze periode even op zijn kop. Van de finalisten van vorig jaar leed alleen HHC geen puntverlies. Het versloeg titelhouder Hoogeveen met maar liefst 5-1. Hoogeveen had het in het begin even moeilijk, maar door drie zeges eindigde de winnaar van vorig jaar als tweede.

De grote verrassing was de uitschakeling van HZVV, dat jarenlang een bekend gezicht was in de finale, maar de ploeg had niet de juiste vorm en kwam niet verder dan vier punten. De ploeg kreeg kansen genoeg, maar de scherpte was er niet. In poule E zat alles dichtbij elkaar en de winnaar SVBO, had slechts acht punten. CEC deed van zich spreken en plaatste zich zonder een nederlaag voor de halve finale.

HODO haalde als derde met de hakken over de sloot de halve finale en op zich was dat ook een verrassing. MSC won drie keer en speelde alleen gelijk tegen Nieuw Buinen, dat als tweede verder gaat. MSC boekte ook de grootste overwinning. Vitesse ’63 werd met maar liefst 9-2 verslagen. Erica ontpopt zich deze editie weer als titelkandidaat en won net als in de voorronde alle vier wedstrijden. OZC en Drenthina kloppen ook aan de deur en maakten een uitstekende indruk en werden glansrijk poulewinnaar met de maximale score.

Ook nieuweling Rolder Boys deed het goed en liet als poulewinnaar in Hoogeveen HODO en Noordscheschut achter zich. Klazienaveen was heel dichtbij een historische plaats in de halve finale. In de laatste wedstrijd tegen het puntloze Sleen liet Klazienaveen zich verrassen en ging een plaats in de halve finale aan haar neus voorbij. De vijf beste nummers drie zijn ZZVV, HODO, DZOH, De Weide en Titan. De plaats in de halve finale voor Valthermond is vrij verrassend te noemen. Ploegen die jaren geleden vaak in de finale stonden, maar de laatste jaren die niet gehaald hebben, zoals Bergentheim en Titan melden zich weer als kandidaten voor de finale.

Onverwacht waren de teleurstellende prestaties van Germanicus, ZBC en Zuidwolde, die laag eindigden. Bjorn Zwikker van HHC was topscorer van de kwartfinale met acht doelpunten. Dennis Krohne van HHC, Willem Prins van Drenthina, Camiel Fidom van MSC en Koen Haleboer van Nieuw Buinen maakten er elk zes.  HHC scoorde er lustig op los en schoot 21 keer raak. Naast de grote zege van MSC op Vitesse ’63 schoten ook Rolder Boys en Hoogeveen uit hun slof. Rolder Boys-Twedo werd 7-0 en ook Hoogeveen-Raptim eindigde in 7-0.

Halve Finale
Zaterdag 29 december gaat het voetbalfeest onverdroten verder met de halve finale, waarin nog 25 clubs zijn overgebleven. Dan vindt een enorme opruiming plaats, want alleen de vijf poulewinnaars plaatsen zich voor de grote finale op zaterdag 5 januari 2013 in sporthal Angelslo. De nummers twee krijgen op woensdag 2 januari vanaf 18.00 uur nog een kans zich ook te plaatsen voor de finale in de tussenronde. (door Reinier de Boer).