Wandelen met een vleugje historie Drentse Wandelvierdaagse

ODOORN - Odoorn en omgeving is niet alleen heel mooi in de lente, maar heeft ook een rijk verleden. In deze streek op de Hondsrug is het bij wijze van spreken net alsof u door de eeuwen heen loopt. Er is zoveel bewaard gebleven. Terwijl u door de prachtige natuur van Drenthe wandelt, komen deze vervlogen tijden tot leven.

Cultuurhistorische routes
Om deze mooie streek al wandelend te verkennen heeft de Stichting Drentse Wandelvierdaagse vanwege haar 25-jarig jubileum vier cultuurhistorische routes uitgezet. In het Hemelvaartweekend op zaterdag 11 mei en op zondag 12 mei kunt u ze wandelen. U kunt beide dagen kiezen uit een afstand van 10 of 20 km. De routes gaan langs maximaal 42 bezienswaardigheden. De route op zaterdag gaat langs de kerk in Odoorn, waarin u ook even een kijkje kunt nemen. Bij een aantal bezienswaardigheden staan gidsen van het Geopark.

Dat is een project van het Recreatieschap Drenthe. Ook is het onderdeel van een Europees netwerk onder toezicht van UNESCO. Het project heeft als doel het unieke karakter van het geologisch erfgoed van een gebied, in dit geval de Hondsrug, te onderstrepen en te promoten. Verder is er  voor degenen die het leuk vinden om hun historische kennis te testen, een woordspel gemaakt. Voor de bezitters van een iPhone en Android smartphone is er een app ontwikkelt. Daarop staan de routes en de informatie over de bezienswaardigheden. Ook het woordspel kan ermee gespeeld worden.

Wat kunt u verwachten?
Middeleeuws dorp
Het begin van de route gaat door Odoorn, een esdorp uit de Middeleeuwen. Kenmerkend voor zo'n esdorp zijn de brinken. Er werd in vroeger dagen vergaderd, recht gesproken en veemarkten gehouden. De kerk vormde het hart van het dorp. Het koor stamt uit  1200 en bestaat uit stenen zoals die van de hunebedden. Het kerkje moet een bezienswaardigheid zijn geweest, want in 1809 bracht Koning Lodewijk Napoleon er tijdens een rondreis een bezoek aan.

Hunebedden

Onderweg ziet u ook vijf hunebedden.  Ze werden gebouwd door het Trechterbekervolk, dat zich hier rond 3000 v. Chr. vestigde. Wat wij zien is eigenlijk het skelet van een hunebed. Oorspronkelijk bouwde men er een afsluitende grafheuvel omheen. Alleen belangrijke mensen kregen er een laatste rustplaats. Ze kregen allerlei grafgeschenken mee voor het leven na de dood.

Pingo's

Geologisch is deze streek heel bijzonder. Pingo's herinneren ons aan de laatste IJstijd. In die periode was Drenthe niet bedekt door ijs, maar de bodem was wel permanent bevroren. Op sommige plaatsen ontstonden in die bodem dikke, ronde ijslenzen, die de bovengrond omhoog drukten. De heuvels die zo uit de bodem oprijzen, worden in Canada door de Eskimo's 'pingo's genoemd. Toen omstreeks 11.000 jaar geleden de bodem in Drenthe definitief ontdooide, smolten ook de ondergrondse ijslenzen en zakten de pingo's in. Het zijn nu duidelijk herkenbare kuilen in het landschap, waar de route ons langs voert.

Tweede wereldoorlog

De wandelaar maakt onderweg kennis met diverse oorlogsmonumenten. In Valthe  met het onderduikershol en het enerverende verhaal van Bertus Zefat en zijn verzetsgroep. In het Exloërbos met het monument voor de geallieerde vliegers die daar omkwamen door Duits afweergeschut. En nabij Poolshoogte met het monument van de drie vriendjes uit Eeserveen, die het spelen met achtergebleven Duitse munitie vlak na de oorlog noodlottig werd.

Wandelwijzer
• De routes starten in de vierdaagsetent op de Torenweg naast nr. 20:
de 10 km tussen 10.00 en 12.00 uur en de 20 km tussen 09.00 en 11.00 uur.
• Aanmelden kan voor de start op de dag zelf of op woensdag 8 mei  van 14.00 – 21.00 uur.
• Bent u 18 jaar of ouder en wandelt u één dag mee, dan kost dat € 6,--. Wandelt u beide dagen mee dan is dat € 11 of € 12,-- resp. lid of geen lid van een wandelbond.
• In de speciale jubileumuitgaven van het routeboekje vindt u meer achtergrondinformatie over alles wat u onderweg tegenkomt. En ook is er een speciale jubileumwebsite om alles thuis nog eens rustig na te kunnen lezen http://dw4djubileum.edicy.co
• Uitgebreide informatie over het evenement, de prijzen, de andere routes van 30, 40, 80 en 200 km., is te vinden op www.dw4d.nl.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda