Zorgbelang Drenthe luidt noodklok over boosterchaos
Huisartsenzorg Drenthe heeft een plan ontwikkeld waarmee alle Drentse vijftigplusser voor 31 december een boosterprik krijgen. Het kabinet zet in op alle zestigplussers. De Drentse huisartsen krijgen geen toestemming de versnelling in te zetten. “Het is een prima plan en het helpt een grote groep extra mensen te beschermen tegen de hoogstbesmettelijke omnikronvriant van het coronavirus. Het aanbod van de huisartsen betekent een versnelling en bovendien kennen huisartsen hun patiënten als geen ander en kunnen ze mogelijk twijfelaars over de streep trekken.”
Code zwart door bureaucratie
Van Loenen van Zorgbelang Drenthe maakt zich ernstig zorgen over de omnikronvariant. “Als de boosterchaos zo doorgaat, koersen we op code zwart in de ziekenhuizen af. We zijn de afgelopen weken al een paar keer gevaarlijk dichtbij geweest. Er telt momenteel maar één ding: zo snel mogelijk zo veel mogelijk boosterprikken zetten. Ik roep GGD en VWS dringend op de bureaucratie opzij te zetten!”
Niet alleen huisartsen, ook apothekers lopen stuk op de muur van bureaucratie. In het Friese Oosterwolde wist deze maand een apotheker succesvol mensen op te roepen naar zijn apotheek te komen voor een vaccinatie. Het ging hierbij om mensen die nog niet eerder gevaccineerd waren. Hoewel de proef uiterst succesvol was, 175 ongevaccineerden werden alsnog geprikt, mocht de apotheker van de GGD niet doorgaan met vaccineren.
Uitwijken naar Duitsland
Begin deze maand opende Zorgbelang Drenthe een meldpunt over onder meer de boosterchaos (bereikbaar via www.zorgbelang-drenthe.nl of meldpunt@zorgbelang-drenthe.nl).
“Veel mensen willen zo snel mogelijk hun boosterprik, ook jonge mensen”, vertelt Van Loenen. “Uitwijken naar Duitsland komt steeds vaker voor. Zonder afspraak kunnen ook Nederlanders daar op veel plekken hun boosterprik krijgen. ‘Unglaublich’, was de reactie van een Duitse arts toen hij hoorde van de boosterchaos in Nederland.” Zorgbelang Drenthe is een maatschappelijke organisatie die onafhankelijk de belangen behartigt van alle inwoners met een zorgvraag.