Laatste courantier van ons land John H. Boom (89) overleden

MEPPEL - John Henri Boom, officier in de Orde van Oranje Nassau, is vannacht op 89-jarige leeftijd overleden. Hij leidde Koninklijke Boom uitgevers vanaf 1941 tot 1987 toen hij de directie van de courantenuitgeverij overdroeg aan zijn oudste zoon Mas. In 1992 namen Mas en zijn jongere broer John de algehele leiding van Koninklijke Boom uitgevers van hun vader over.
John Boom wordt de laatste courantier van ons land genoemd. Hij was weliswaar directeur van het Meppeler krantenbedrijf, jarenlang samen met zijn broer Matthy, maar het was vooral journalistenbloed dat door zijn aderen stroomde. Hij becommentarieerde meer dan zestig jaar het grote en het kleine nieuws, de internationaal spraakmakende gebeurtenissen tot en met de lokale verwikkelingen.

In mei 2006 schreef hij zijn laatste commentaar. Dat ging over de grote verworvenheden van de vrijheid die zoveel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Daarbij putte hij zoals zo vaak uit de ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog, de periode waarin het maatschappelijk leven aan banden werd gelegd en de vrijheid gekneveld. John Boom kon prachtig vertellen over de eerste fietstocht vanuit zijn onderduikadres aan de Lankhorst naar Meppel, nadat de Canadezen zijn geboortestad hadden bevrijd.

In 2006 was hij 65 jaar aan het bedrijf verbonden. Een uniek jubileum. Ook nadat hij de pen had neergelegd, bleef hij als adviseur van de hoofdredactie aan de krant verbonden. Daarbij hadden vooral de ontwikkelingen in Meppel onveranderlijk zijn grote interesse.

Door de jaren heen heeft John Boom vele initiatieven aan de dag gelegd om de leefbaarheid en de welvaart van Meppel te verbeteren. Dit deed hij op gedreven wijze vanuit zijn dagelijkse functie, zoals het voorzitterschap van de Industriële Commerciële Club. Hij was daarnaast 25 jaar voorzitter van de Nederlandse Nieuwsblad Pers, waarvan hij bij zijn afscheid tot erevoorzitter werd benoemd.

Hij was ook een van de oprichters van Donderdag Meppeldag, jarenlang voorzitter van de natuurbeschermingswacht, van Stichting Engelgaarde en van Stichting Het Burgerweeshuis. Hij formeerde in de jaren tachtig van de vorige eeuw deskundigen om zich heen in de Stuurgroep voor Meppel en omstreken, die in achtereenvolgende jaren aanbevelingen aan de provincie- en gemeentebestuurders deed over onder andere de omlegging van de Hoogeveense Vaart, de aanleg van de A28 en het ontwikkelen van een stelsel van recreatieve fietspaden. Aanbevelingen, waarvan er vele in uitvoering werden genomen.

John Boom was ook mede-initiatiefnemer voor de oprichting van de Stichting Joods Monument, waarvan hij onlangs tot erevoorzitter werd benoemd. Vanaf 2010 wordt de J.H. Boomlezing gehouden over onderwerpen die een relatie hebben met vrijheid, verantwoordelijkheid en samenleven. John Boom wordt zaterdag gecremeerd.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda