April bijeenkomst in Letraire Hemel

AMEN - Traditiegetrouw staat de april-bijeenkomst van De Literaire Hemel in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Drie schrijfsters zijn te gast wiens boeken direct of indirect een relatie met dit thema hebben. Op vrijdag 13 april komen Marja Vuijsje,Wanda Reisel en Janneke van der Veer naar caf? De Amer


Marja Vuijsje
is schrijfster en freelancejournaliste. Na ‘Joke Smit, biografie van een feministe’ schreef ze nu een schitterend boek over de joodse eeuw van haar vader. Bakkersknecht Nathan kwam via Westerbork in Auschwitz terecht.  Hij overleefde omdat hij zo mooi trombone kon spelen. Anders dan veel van zijn lotgenoten vertelde Nathan vaak over zijn ervaring in “dat rotkamp”. Maar over zijn ouders, zijn broer en zijn zus, die in Sobibor en Auschwitz werden vergast, zweeg hij. Marja Vuijsje reconstrueerde de lotgevallen van het achtkoppige bakkersgezin, waarin haar vader opgroeide. Hoe zag hun vooroorlogse leven in de Amsterdamse Jodenhoek eruit; een bestaan met Joodse sfeer en sociaaldemocratische idealen? Ze vertelt ook hoe haar vader en zijn vier broers na de Shoah hun leven weer oppakten. Welke betekenis kreeg Israël voor hen? En wat gaven ze hun kinderen en kleinkinderen van de oorlog en van hun joodse wortels mee? Elsbeth Etty over ‘Ons kamp’ in NRC Handelsblad: “Een fenomenaal boek dat veel meer vertegenwoordigt dan een familiekroniek.”


Wanda Reisel
verbindt in haar roman ‘Nacht over Westwoud’ de problematiek van de opkomst van het nazisme met de vreemdelingenhaat van onze tijd. Hoofdpersoon is de Joodse huisarts Levi Levi die zijn familie in de stad verlaat om tijdelijk de praktijk van een collega in het dorp Westwoud over te nemen. Een deel van de dorpelingen  staat negatief tegenover de jaarlijkse komst van honderden moslims die bij boer Tinus Lamberts een schaap komen kopen voor het Offerfeest. Na een reeks incidenten bereikt de agressie een climax als de achterlijke dochter van de schapenboer meermalen verkracht blijkt te zijn en de enige allochtoon in het dorp als schuldige wordt aangewezen. Tussen die spannend opgebouwde escalatie van gebeurtenissen trekt Reisel lijnen naar de geschiedenis van Levi zelf, zoon van Joden die aan hun oorlogsverleden ontsnapten door het simpelweg te ontkennen. 


Janneke van der Veer
is cultuurwetenschapper en hoofdredacteur van Boekenpost. Ze schreef samen met Joke Linders een biografie van Han G. Hoekstra (1906-1988). Hij was dichter en journalist, auteur voor grote en kleine mensen, levensgenieter en zoeker, redacteur en criticus. Toegewijd maar zelden ambitieus. Tijdens de bezetting schreef hij in het illegale Parool en bleef dat na de oorlog doen. In 1956 werd hem de Literatuurprijs van de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 toegekend. En in 1972 kreeg hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre.

Presentatie: Albert Haar en Annette Timmer
Live muziek van pianist Halbe de Jong 

De Literaire Hemel, vrijdag 13 april 2012 in café De Amer in Amen

Aanvang: 20.30 uur
Toegang: € 10,00
Kaarten reserveren kan

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda