Vrijwilligster in Veenpark

BARGER COMPASCUUM - Het Veenpark in Barger-Compascuum, bij Emmen in Drenthe, introduceerde dit seizoen twee nieuwe bewoners; Lieske en Geert. Twee kinderen van het veen die niet meer naar school kunnen omdat ze thuis moeten helpen, of in het veen moeten werken. De twee leven in de vorige eeuw in het veengebied van Zuidoost Drenthe. Als het aan de mensen van het Veenpark ligt worden Lieske en Geert de Ot en Sien van Drenthe.
Om dat te bereiken hebben ze  ondersteuning uit onverwachte hoek gekregen. Thecla "Sien" Scheepbouwer is sinds een paar weken als vrijwilligster in het park werkzaam. Ze vertelt de bezoekers over het leesplankje en Lieske en Geert. En natuurlijk gebruikt ze Ot en Sien heel vaak als voorbeeld, want dat is haar passie.

Thecla "Sien" verhuist naar Drenthe

Na het plotseling overlijden van haar man Jacques verkocht Thecla het Museum Ot en Sien in Surhuisterveen. Een museum dat ze samen met veel zorg en liefde hadden opgebouwd. Maar het stil zitten beviel haar niet. 
Ze zocht  contact met het Veenpark om eens te peilen of ze daar een bijdrage zou kunnen leveren.
Het "klikte" met het Veenpark en binnenkort verhuist ze naar Klazienaveen om dichter bij haar "werk" te wonen. Zelf zegt ze daarover het volgende:

Fijn, heel fijn, voor mij dat er mensen zijn die net als Jacques(ot) en ik(sien) iemand de kans geven om door te gaan met dát wat hun grote passie is. Hoewel ik in het prachtige Veenpark elke dag weer geconfronteerd wordt met het verlies van mijn man, geniet ik van de vele reacties op mijn verhalen. Ik vertel over Geert en Lieske, en kom dan langzamerhand toch bij Ot en Sien terecht. Wat héél herkenbaar is voor de meeste ouderen. Maar jongeren probeer ik ook te boeien. Je krijgt een interactie. Doordat ik in klederdracht loop is de drempel vooral bij kinderen  niet zo hoog om mij aan te spreken. Een extra stimulans is het enthousiasme van de collega's en de vrijwilligers van het Veenpark.

Lieske en Geert
De verhalen van Ot en Sien geven een heel romantisch beeld van het leven in het begin van de vorige eeuw. In het verhaal van Lieske en Geert is dat anders. Daarin komt ook de harde werkelijkheid van het leven in het "arme" Drenthe naar voren. Het verhaal van Lieske en Geert wordt ondersteund met beelden van het Polygoon  en een digitale speurtocht voor de hele familie en alle leeftijden.

Levende geschiedenis? Bijzondere dagen!
En de filmbeelden komen ook tot leven. Zeker op de bijzondere themadagen die nu nog drie weken lang elke woensdag en donderdag worden georganiseerd. Ongeveer 80 extra vrijwilligers brengen de tijd van Lieske en Geert tot leven:
29 en 30 Juli: Veen en Turf
5 en 6 Augustus:  Vijftiger  en Zestiger jaren
12 en 13 Augustus: Oogst en Boerderij

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda