Weggebruikers Emmermeer sparen bijna € 2.500,- via snelheidsmeter

EMMEN - In de wijk Emmermeer in Emmen stond aan de Meerstraat 4 weken lang een snelheidsmeter die geld opleverde. Deze zogeheten -Safety-safe- beloont weggebruikers die zich aan de snelheid van 30 km/uur houden. Zo hebben weggebruikers daar bijna â 2.500,- bij elkaar gereden. Het geld wordt verdubbeld door Wijkvereniging Emmermeer en besteed aan verkeersremmende maatregelen bij het pierenbadje.


Snelheidsmeter beloont dubbelop
In de Meerstraat is de maximumsnelheid 30 km/uur. Er zijn meerdere meldingen dat er vaak te hard gereden wordt. Twee jaar geleden stond in de wijk Parc Sandur een Safety-Safe en het idee ontstond om die ook in Emmermeer te plaatsen. Wethouder Jan Bos is blij met het initiatief. “Het is mooi om te zien hoe de buurt zelf met een idee komt om een probleem op een positieve manier aan te pakken, door te belonen. Daar werken wij graag aan mee en dus hebben wij het plaatsen van de Safety-safe betaald. Naast dat het een mooi bedrag heeft opgeleverd, zien we ook dat op die plek 25% minder te hard gereden is.”

Spaardoel met de buurt gekozen
“Wij hebben proces samen met bewoners van de wijk doorlopen”, vertelt Geert Wubs, voorzitter van Wijkvereniging Emmermeer. “Bewoners uit de wijk hebben verschillende ideeën ingebracht. Deze ideeën zijn vervolgens getoetst bij de gemeente Emmen. Tijdens onze jaarvergadering heeft men gekozen om het bedrag te besteden aan verkeersremmende maatregelen bij het pierenbadje, zodat kinderen daar veilig kunnen spelen.”


Wijkvereniging geeft buurt extra beloning
De wijkvereniging is tevreden over het proces. “Het zorgt ook echt voor extra saamhorigheid in de buurt”, vult Herman van der Kamp aan, vice-voorzitter van de wijkvereniging. “Dat wilden wij graag ook belonen. Daarom hebben wij besloten om het bedrag te verdubbelen. Zo ligt er een mooi bedrag waar we de omgeving van het pierenbadje beter en veilig kunnen maken.”

Wat is de Safety-safe?
De Safety-safe is een snelheidsmeter die goed rijgedrag beloont. Iedere auto, scooter of snelle (elektrische) fiets die langs de paal komt en zich aan de snelheid heeft gehouden, schrijft geld bij in een digitale spaarpot. Het gespaarde bedrag kunnen bewoners vervolgens besteden aan een door henzelf gekozen doel in de wijk. Het doel van de Safety-safe is het omlaag brengen van de snelheid van het verkeer én het versterken van het wij-gevoel in een wijk of straat. De Safety-safe is ook wel bekend onder de naam snelheidsmeter-spaarpot. Op www.safetysafe.nl staat meer informatie.

Foto’s: Boudewijn Benting

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda