Brief DOP
Het Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven, hebben besloten maatregelen voor een doelmatiger waterbeheer met elkaar overeen te komen in het Bestuursakkoord "Water met Vuurâ waarbij ze zich willen inzetten voor een mooi, veilig, schoon, gezond en duurzaam beheer van het watersysteem en de waterketen. Daarmee wil men de kwaliteit van het beheer vergroten tegen zo laag mogelijke (maatschappelijke )kosten. De burger kan hierbij zien wat we bereiken en we zijn transparant over de kosten. We gaan dit doen vanuit onze eigen verantwoordelijkheden waarbij we onze expertise en deskundigheid met elkaar als overheden delen.
Het Algemeen Bestuur van Velt & Vecht heeft in een extra AB-vergadering op 15 februari 2011 het Bestuursakkoord Water, âWater met Vuurâ,  uitgebreid besproken. De Algemene teneur van de behandeling van het Bestuursakkoord Water was positief te noemen op één zeer gevoelig punt na. Het zou dan ook jammer zijn als een op zich goed bestuursakkoord zou kunnen sneuvelen op dat ene belangrijke onderdeel. Het "zeer" gevoelige punt waar het om ging was en is het aspect verkiezingen in het hoofdstuk  âHet waterschapsbestuurâ. Ons gehele algemeen bestuur is principieel vóór "DIRECTE" verkiezingen.
De belangrijkste reden hiervoor is dat dit democratischer is, omdat er sprake is van een transparantere, directere (ver) binding tussen kiezer, omgeving en gekozene. De fractie van de DOP heeft begrepen dat bij het regeerakkoord 148 Kamerleden vóór indirecte verkiezingen hebben gestemd. Twee Kamerleden waren hierop tegen. Dit heeft onze fractie zeer verbaasd en is voor ons haast niet te geloven. Het bestuursakkoord Water, âWater met Vuurâ,  zal binnenkort (half maart 2011) worden ondertekend door genoemde partijen en onze partij  wil u allen langs deze weg dringend oproepen uw mening inzake indirecte verkiezingen te herzien en te kiezen voor een pilot project. Bij dit deze pilot zouden dan de waterschapsverkiezingen tezamen moeten vallen met de  gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Bij deze verkiezingen wordt dan direct door de burgers door middel van twee stembiljetten (één voor de gemeenteraad en één voor het algemeen bestuur waterschap) gestemd. Dit is in onze ogen veel democratischer en verhoogt het draagvlak bij de burgers. Wij denken dat deze manier van kiezen ook meer recht doet aan de verscheidenheid van de gekozen leden van de waterschappen. Een niet onbelangrijk detail is namelijk dat in alle waterschappen de grootste partij,  Water Natuurlijk,  nergens in Nederland in een gemeenteraad is verkozen en geen politieke partij is die aan gemeenteraadsverkiezingen deelneemt. Zou er toch worden gekozen voor indirecte verkiezingen, dan zouden deze vertegenwoordigers allemaal niet meer gekozen kunnen worden. Iets van volgens ons de diversiteit van het Waterschapsbestuur niet ten goede komt.    Graag zouden wij van uw fractie vernemen hoe u tegen ons voorstel aankijkt en een reactie ontvangen, hoe u nu tegen de vraag van onze fractie aankijkt en u zienswijze inzake indirecte verkiezingen zou willen herzien? Wij als DOP fractie vertrouwen erop hiermee een constructieve bijdrage te hebben geleverd en hopen dat de waterschapsverkiezingen in 2014 directe verkiezingen mogen zijn.
Hoogachtend,
Namens de Drentse Ouden Partij
A.W.J. Schoo Fractievoorzitter DOP / Algemeen Bestuurslid Velt & Vecht