AED?s geplaatst in Emmer-Compascuum
Stichtingsvoorzitter Harm van Oosten overhandigd Gea Schrik van de EHBO afdeling Emmer Compascuum het levensreddend apparaat.
Hierdoor is het voor de EHBO vereniging Emmer-Compascuum mogelijk geworden om genoeg AEDâs te kunnen aanschaffen om het hele dorp Emmer-Compascuum binnen 6 minuten te kunnen bedienen. Zo worden er AEDâs beschikbaar gesteld door: Dorpsbelangen Emmer-Compascuum, SMCC ( De Hilde), Plaatselijk belang Emmer-Erfscheidenveen, Plaatselijk belang Foxel/Verlengde ScholtensKanaal. Ook de AED welke reeds in het bezit is van Fysiotherapiepraktijk Middeljans wordt door hen bereikbaar gemaakt.
De komende weken zullen op diverse andere locaties verspreidt over het dorp de overige AEDâs worden geplaatst. Hierdoor en doordat er ruim 80 vrijwilligers zich hebben aangemeld om te worden getraind in het gebruik van de AED is het mogelijk om in Emmer-Compascuum een zogenaamde â6-minuten-zoneâ in het leven te roepen. Dit betekend dat er overal in het dorp binnen 6 minuten na een melding van een hartstilstand via het alarmnummer 112, een AED aanwezig kan zijn. De EHBO vereniging is natuurlijk erg blij met de AEDâs die voor ons dorp kunnen worden gekocht.
Â
Maar de kas van de vereniging moet danig worden aangesproken om de kasten en de sloten aan te schaffen. En voor de wintermaanden is het nodig dat er een minimale verwarming in de kasten komt. Als de AEDâs straks daadwerkelijk moeten worden ingezet zullen ook de batterijen af en toe moeten worden vervangen en nieuwe pads moeten worden gekocht.
Â
Â
We hopen dan ook dat er misschien een bedrijf of handige timmerman, uit ons dorp, ons uit de brand kan helpen, want het extra geld wat de vereniging heeft gekregen van Stichting Artiesten Gala, willen we graag houden voor het opleiden van onze dorpsbewoner, dit kan nu nog gratis dank zij de extra gift.
Wat is een AED?
Een automatische externe defibrillator (Engels: Automated External Defibrillator, afgekort met AED) is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij een persoon met een circulatiestilstand, waardoor op een geautomatiseerde manier een elektrische schok wordt toegediend, met als doel het hart weer in een normaal ritme te brengen.
Overlevingskansen met behulp van een AED:
Reanimatie was lange tijd het enige middel om de zeer lage overlevingskans bij een hartstilstand te verdubbelen van 10 naar 20%. Met de komst van de AED kunnen omstanders snel, veilig en effectief defribilleren en daarmee iemand redden met een hartstilstand. Daarmee wordt de overlevingskans al 40 tot 50%. Kan er ook gereanimeerd worden, loopt dit percentage op tot zelfs 70%. Bovendien kan hersenbeschadiging voorkomen worden.