Ate de Jong en Roelie Berends, een klik vanaf de eerste seconde
Ate en Roelie met hun kinderen
Toen deze jongen zich even later ook bij de groep voegde, kwam hij naast Roelie te fietsen. Er was direct een klik die na een verkering van ruim vier jaar, een huwelijk tot gevolg had. Inmiddels woont het echtpaar al ruim 60 jaar aan de Meester Jh. van Lierstraat in Emmen. Zij kregen een zoon en dochter die samen voor vijf kleinkinderen zorgden. Roelie wilde wel even vol trots kwijt dat zij op haar 85-jarige leeftijd ook nog mag meemaken dat er een achterkleinkind onderweg is.
Roelie Berends werd geboren op 24 november 1935 in Klazienaveen als het eerste kind in een gezin met uiteindelijk nog twee broers en twee zussen. Vader werkte ruim 3 jaar in Duitsland en werd zelfs nog een paar maanden in een kamp gestopt. Na de lagere school en huishoudschool bleef Roelie aanvankelijk thuis werken als ondersteuning van moeder. Eenmaal terug in Nederland kreeg vader Berends werk bij de NAM, waar hij tot zijn pensioen een promotierijke carrière mocht meemaken. Op 38-jarige leeftijd ging Roelie werken bij de Honeywell. Op 60-jarige leeftijd mocht zij gaan genieten van de VUT regeling. Haar vrije tijd vulde zij daarna vooral met lezen en puzzelen, maar ook samen met Ate op de fiets tochtjes maken door de omgeving was ook een passie.
Ate de Jong werd op 13 oktober 1933 in Barger Compascuum wereldburger. Hij was de zevende in een rijtje van 3 zussen en 6 broers in een veenarbeidersgezin. Tijdens de lagere school was Ate al een opvallende jongen die 7 jaar was toen de oorlog uitbrak. Een zware tijd volgde, want de schoolarts vond dat hij op 9-jarige leeftijd veel te mager was en naar de zusters in Weiteveen werd gestuurd. Dat vond hij niet leuk en kreeg heimwee naar huis. Samen met een meisje bij hem in de groep besloot hij om er vandoor te gaan naar huis. Op 12-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste fiets en volgde op de ambachtsschool een opleiding als automonteur. Schoolartsen concludeerden in die periode ook dat hij over een echt sporthart beschikte. Na het afmaken van de dienstplicht bij de Marine werd hij lid van de BB en van de reservepolitie.
Als hobby behaalde Ate twee zweefvliegtuig brevetten en genoot vaak van de rust hoog in de lucht. Af en toe zat hij ook in een cessna van zijn vriend Cor Hoekstra.
Na het missen van de goede koers wegens mist kwam zijn vriend zonder benzine en moest in de buurt van Zwolle een heuse, maar geslaagde noodlanding maken. Fietsen, dat hij overigens nog steeds doet, kon Ate ook heel goed. Na een gesprek met dokter Heijne over Agnes, een 12-jarig meisje in Hongarije, dat alleen in Nederland kon worden geopereerd aan haar ziekte. Ate besloot om voor dit goede doel een sponsortocht van ruim 4400 km naar Hongarije maken.
“Je bent niet goed”, was de reactie van Dokter Heine toen Ate dat aangaf, maar hij deed het wel. De sponsorfietstocht bracht daarna zoveel geld in het laatje dat niet alleen Agnes in Nederland kon worden geopereerd, maar dat er zelfs twee Hongaarse doctoren in Nederland een opleiding konden volgen om die operaties ook in eigen land te kunnen uitvoeren. Naast een felicitatiebrief van de Koning kwam burgermeester Eric van Oosterhout ook nog even langs om namens de gemeente Emmen het echtpaar te feliciteren.
Ate de Jong lijkt zelf ook een puzzelaar, maar als Roelie hulp nodig heeft laat hij liever over aan een kleindochter en gaat er zelf snel op zijn fiets vandoor.
Ook burgemeester Eric van Oosterhout kwam op hun trouwdag ook even langs om het echtpaar te feliciteren.