Lambert Meringa en Willie Hummel 60 jaar een paar

ZANDPOL – In huize Meringa aan het Stieltjeskanaal in Zandpol was het woensdagmiddag een komen en gaan van familie, vrienden en bekenden naar aanleiding van het 60-jarig huwelijk van Lambert Meringa en Wilhelma Hummel. Later werd er nog een feest gevierd in de Boerhoorn in Dalerveen.


De laatste jaren niet Na het huwelijk dat werd voltrokken in het gemeentehuis van Dalen, kreeg het echtpaar tijdens hun huwelijk twee zonen en een dochter die weer voor zeven kinderen en twee achterkleinkinderen zorgden. meer zo, maar de familie Meringa ging vaak met georganiseerde busreizen naar onder anderen Benidorm en naar het Gardameer.

Wilhelma Hummel (81), haar roepnaam werd Willie, werd geboren op een schip van een binnenvaart schippersfamilie uit Vlagtwedde die als vrachtschip onder anderen ook veel turf naar het westen van het land vervoerde. Willie maakte de lagere school daarodoor af op verschillende scholen in Nederland waar met het schip weer voor een paar dagen werd aangelegd. Na aanvankelijk ook op het schip in de huishouding te hebben gewerkt kreeg ze in baan in een kleidingstrijk winkel in Coevorden. Doordat ook Lambert in Coevorden werkte troffen wij elkaar heel vaak en op een bepaald moment begonnen de vlinders in de buik op te spelen bij Willie maar ook bij Lambert. Het gevolg was een verkering van ongeveer een jaar met uiteindelijk het huwelijk als een vervolg.

Lambert Meringa (85) werd het tweede kind van een landbouwmedewerker in De Kiel met nog 2 zussen en 2 broers. Na zijn jonge jaren en het vervullen van de leerplicht begon Lambert op 14-jarige leeftijd samen met zijn vader en een zus werken op een landbouwbedrijf in IJsseldoorn in de omgeving van Tiel. Lambert: ,,Na een meningsverschil tussen mijn vader en de boer kreeg vader ontslag, maar wij mochten niet weg. Na een paar weken zijn wij ook vertrokken. Pa was inmiddels kersenplukker en wij zijn hem toen gevolgd. Daarna werd het een trektocht via Zuid Holland bij een melkveebedrijf naar Ter Aar het Friesche Minnertsga uiteindelijk richting De Kiel, Dalerveen uiteindelijk in 1999 aan het Stieltjeskanaal eindigde. In loop der jaren hebben wij een landbouwmuseum opgebouwd dat inmiddels over ontelbare voorwerpen voor thuis en de landbouw van vroeger te bezichtigen zijn”.


Burgemeester Eric van Oosterhout kwam ook even op de koffie en kreeg ook nog een rondleiding door het museum.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda