Koninklijke onderscheidingen gemeente Emmen
01. Mevrouw Alie Aardema-Anninga (72) uit Emmen werd onderscheiden voor haar jarenlange inzet als vrijwilliger bij de EHBO, afdeling Emmen. Verder is zij ook al decennialang betrokken bij de LOTUS-kring Zuidoost-Drenthe. LOTUS staat voor Landelijke Opleiding Tot Opleiding Slachtoffer. Voor de LOTUS-kring verricht zij een groot aantal werkzaamheden van het notuleren van vergaderingen tot het bijhouden van de administratie.
02. Mevrouw Hennie Bos-Reinders (71) uit Veenoord werd onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar 40-jarige inzet voor de bibliotheek in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Nu Facet. Ze ontfermde zich niet alleen over de ingeleverde boeken, maar verrichtte binnen de bieb ook vele andere taken. Ook was ze binnen de bibliotheek betrokken bij het project Haak aan, hobby mee, een initiatief voor mensen die het leuk vinden om ervaringen over hun hobby’s uit te wisselen.
03. De heer Herman Brinks (77) uit Nieuw-Amsterdam werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten als vrijwilliger bij het Smalspoormuseum. Hij houdt zich onder andere bezig met het onderhoud aan de locomotieven, de spoorkraan en de grasmaaiers. Ook is hij bestuurlijk actief. Daarnaast is de heer Brinks als vrijwillig buschauffeur een bekend gezicht bij Zorggroep Tangenborgh, waar hij voor bewoners tochtjes in de omgeving verzorgt.
04 Mevrouw Rika Emming-Hekhuis(76) uit Klazienaveen werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau omdat zij al meer dan 30 jaar vrijwilliger is bij de Stichting Sociaal Cultureel Werk de Snikke in Klazienaveen. Ze vervulde daar ook bestuursfuncties. Daarnaast is mevrouw Emming-Hekhuis al meer dan 30 jaar vrijwilliger bij de Zonnebloem.
05. De heer Rolf Habing (62) uit Emmen werd onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje- Nassau voor uiteenlopende vrijwilligersfuncties binnen de Protestantse kerk Emmen-Zuid. Hij is onder andere al 36 jaar voorzitter van de bloemencommissie. Ook bezorgde hij in het verleden Poolse kinderen een onvergetelijke vakantie. En binnen de muziekvereniging Laus Deo heeft hij op vele fronten zijn sporen verdiend.
06. De heer Jan Kloosterman (83) uit Emmen werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft zich in de afgelopen jaren bekwaamd op het gebied van de Artrokinesiologie. Het is een therapie waarbij met de hand gewrichten met bewegingsbeperkingen worden beïnvloed. Hij heeft inmiddels een groot aantal fysiotherapeuten opgeleid. Inmiddels is er een zorgverzekeraar die de behandeling ook vergoedt. Hij blijft zich inspannen om voor zijn behandeling en aanpak erkenning te krijgen. Ook ontfermde hij zich in het verleden over een jong olifantje in het Noorder Dierenpark dat bij de geboorte een trauma had opgelopen.
07. De heer Albert Meijering (73) uit Veenoord werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn staat van dienst binnen de Zuiderkerk in Nieuw-Amsterdam. Hij maakt onder andere presentaties voor de zondagse erediensten en voor rouw- en trouwplechtigheden. Ook leverde hij een bijdrage aan de opvang van de eerste Oekraïense vluchtelingen. En is hij mede-oprichter van Stichting Op ’t Stee. De stichting die zich in het kader van de bed-, bad- en broodvoorziening bekommerde om uitgeprocedeerde asielzoekers en zich inzet voor hulpbehoevende vluchtelingen.
08. De heer Bert Roelofs (84) uit Schoonebeek werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn vele verdiensten voor de voetbalclub Minjak en SVV’04. Hij vervulde bestuursfuncties, schreef jarenlang verslagen over het eerste elftal en is tot op de dag van vandaag vrijwilliger bij de club 60 plussers die de accommodatie onderhoudt. Daarnaast is hij als vrijwilliger betrokken bij de Zandstrooiboerderij, de werkgroep Duo-fietsen in Schoonebeek en de Cliëntenraad van verzorgingstehuis ’t Welgelegen in Gramsbergen.
09. De heer Hein Ruijgers (76) uit Emmen werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn omvangrijke (bestuurlijke) vrijwilligersactiviteiten bij het Smalspoormuseum. Hij zorgde ervoor dat het museum talrijke subsidies binnenhaalde om vervolgens investeringen te doen. Ook was hij politiek actief. Hij was als penningmeester bestuurlijk betrokken bij GroenLinks en stond leden met raad en daad terzijde.
10. De heer Henk van der Scheer (77) uit Emmen werd onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn vrijwilligersactiviteiten bij de Vereniging van Eigenaren De Boshof. Daarnaast was hij volop betrokken bij de Rabobank Emmen-Coevorden. De heer Van der Scheer was onder andere voorzitter van de ledenraad en lid van de werkgroep Coöperatief Dividend, die subsidies beschikbaar stelde aan verenigingen en stichtingen. Ook was hij kerkelijk actief in Schoonebeek en langdurig raadslid voor het CDA in de voormalige gemeente Schoonebeek en de raad van Emmen.
11. De heer Geert Schepers (75) uit Nieuw-Schoonebeek werd onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn vrijwilligersactiviteiten bij woonzorgcentrum St. Franciscus in Coevorden en Dillehof in Klazienaveen. Hij verzorgt tot grote vreugde van de bewoners optredens op zijn accordeon. Ook treedt hij op in het Alzheimer Café in Coevorden. Daarnaast is de heer Schepers een graag gezien en gewaardeerd lid van toneelvereniging Oes Kluppie. Hij bouwt en schildert decors die worden gebruikt tijdens de voorstellingen.
12. Mevrouw Mies Scherpen-Roosken (85) uit Schoonebeek werd onderscheiden in de Orde van Oranje-Nassau voor haar vrijwilligersactiviteiten bij de Zonnebloem. Ze zet zich al heel lang in voor mensen met een lichamelijke beperking. Ze is ook een zeer enthousiast verkoper van loten en daarnaast betrokken bij de organisatie van de jaarmarkt in Schoonebeek. Ook verricht ze vrijwilligersactiviteiten bij de Rooms Katholieke Geloofsgemeenschap H. Nicolai.
13. De heer Arie Slagter (72) uit Veenoord werd koninklijk onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn jarenlange inzet voor hengelsportvereniging ’t Dobbertje. Hij was meer dan 30 jaar penningmeester, bezorgde leden visvergunningen, inde fietsend de contributies en was ook veel op basisscholen te vinden om leerlingen bij te praten over flora en fauna. Ook was hij vaak aanwezig bij federatie- en landelijke vergaderingen van Sportvisserij Nederland.
14. Mevrouw Gloria Sommer-Gras (75) uit Emmen werd koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar jarenlange inzet voor het Huus van de Taol. Ze is de drijvende kracht achter Taol en Taofel in Zuidoost-Drenthe, altijd van de partij bij de Streektaalmaand en lid van ’t Aol Volk. Ze was bij ’t Aol Volk een kleine 30 jaar lid van de commissie Voordrachten. Ook was ze nauw betrokken bij de Stichting Snikke Johannes Veldkamp. Mevrouw Sommer-Gras ontving gasten op het historische schip en vertelde verhalen over de geschiedenis van de streek.
Burgemeester Eric van Oosterhout in de Grote Kerk temidden van de gedecoreerden.(foto Bennie Wolbers