Heidekoe nu ook in Nationaal Park Drentsche Aa

Meer dan een eeuw geleden begraasden niet alleen schapen de Nederlandse heidevelden. Ook heidekoeien, in Drenthe ook wel Heidepoepen genoemd, werden hiervoor ingezet. Een klein slag rundvee, dat werd gehoed door koeienjongens. Tussen 1850 en 1950 zijn deze dieren helemaal uit Nederland verdwenen.


Heidekoeien

Heidekoeien zien er anders uit dan de grote Schotse Hooglanders, Galloways of Heckrunderen. Deze soorten zie je in veel natuurterreinen grazen. Heidekoeien zijn kleine, bonte koeien met kleine hoorns. Ze zijn goed aangepast aan het karige bestaan op de heide. Ze vervullen naast heideschapen een belangrijke rol in het heidebeheer. De schapen zijn de fijnproevers en.heidekoeien vullen dat aan doordat ze veel breder grazen. Heidekoeien eten bijvoorbeeld graag pijpenstrootje, pitrus en grove den; planten die op de heide minder gewenst zijn. Daarnaast hebben ze ieder hun eigen graaspatroon. Schapen vreten topjes (van boven naar beneden) en koeien plukken een plek kaal als ze de kans krijgen..

Heidekoeien bij ‘Geldersch Landschap & Kasteelen’
Bij GLK worden de heidekoeien op twee Veluwse terreinen ingezet. Op de Loenermark (Loenen) en het Wekeromse Zand (Wekerom). De heidekoeien op de Loenermark grazen samen met een kudde Veluwse heideschapen. De schapen en de koeien zijn goed op elkaar ingespeeld en trekken vrijwel dagelijks gezamenlijk naar de heide.

Uitbreiding Schaapskudde ‘Het Stroomdal’
Stichting Schaapskudde ‘Het Stroomdal’ neemt 10 heidekoeien over van het GLK. De huidige kudde met Drentse heideschapen begraast, in opdracht van Staatsbosbeheer, sinds 2006 diverse gebieden in het Nationaal Park Drentsche Aa (Schipborg, Oudemolen, Zeegse, Eext en Anloo). De rondtrekkende kudde geeft een bijzonder karakter aan het gebied. De schapen blijken echter onvoldoende effectief in het terugdringen van.pijpenstrootje en pitrus. De komst van de 10 heidekoeien, die een ander graaspatroon hebben, is daarom een effectieve aanvulling op de begrazing.

Levende geschiedenis
Wie de Drentsche Aa bezoekt, maakt kennis met het oude Drentse land. Staatsbosbeheer kiest in het Drentsche Aa gebied bewust voor behoud en herstel van het cultuurhistorische, zeer waardevolle esdorpenlandschap. Dat bestaat niet alleen uit het landschap zelf, ook het levende erfgoed, zoals de schaapskudde, maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Het levende erfgoed is van belang voor goed beheer, maar heeft ook een meerwaarde voor de bezoekers aan het gebied. Dat geldt zeker ook voor de uitbreiding van de begrazing met heidekoeien. Het maakt de geschiedenis letterlijk levend!

Financiering door Stichting Gebiedsfonds Drentsche Aa
Het Gebiedsfonds Drentsche Aa heeft een belangrijke symboolwaarde. Het geeft vorm aan de betrokkenheid bij het Drentsche Aa-gebied en versterkt daarmee het draagvlak voor de ontwikkeling van het gebied. Het onderstreept dat het mooi houden van het gebied niet een zaak is van de overheid alleen. Burgers, boeren, bedrijven en overheid moeten het samen doen. Het Gebiedsfonds Drentsche Aa biedt daarom iedereen die zich met het gebied verbonden voelt, de kans om een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling ervan. Het Gebiedsfonds Drentsche Aa ondersteunt concrete projecten of werkzaamheden die bijdragen aan het mooi houden van het Drentsche Aa-gebied. De introductie van de heidekoeien is hier een voorbeeld van.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda