Werkbezoek Tanja Jadnanansing, Tweede Kamerlid PvdA aan Emmen
Het bezoek was bedoeld om de positie van het onderwijs in de regio sterker onder de aandacht te brengen. Daarbij spelen jeugdwerkloosheid, instroom van jongeren in het vaktechnisch onderwijs en bijscholen van vakmensen in het MBO-onderwijs een grote rol.
Het bezoek begon in winkelcentrum de Weiert waar de PRO-praktijkschool per 1 januari 2016 start met een winkel/restaurant. Directeur Bert Vastenburg legde daar uit dat de winkel een uitstekende en dynamisch omgeving biedt voor de school om leerlingen op te leiden en om ze ervaring op te laten doen in het midden- en kleinbedrijf.
Daarna volgde een informeel overleg met OCB en Drenthe College Emmen over ontwikkelingen in het MBO-onderwijs. Door ontwikkelingen in de bouwwereld, waar je aan de ene kant steeds meer grote bedrijven ziet en aan de andere kant steeds meer ZZP’ers, is het niet altijd makkelijk om stageplekken te vinden voor leerlingen. Directeur OCB Emmen, Egbert Hidding , vertelde dat hiervoor een intensievere samenwerking tussen scholen en bedrijven nodig is. Ook het aanvalsplan bouwen van de Gemeente Emmen werd daarin zeer gewaardeerd.
Daarna werd een bezoek gebracht aan het Drenthe College afdeling Techniek. Waar Ineke Donkervoort, voorzitter van het college van bestuur en John van der Laan uitleg gaven over het initiatief voor de oprichting van de Bedrijfsvakschool Techniek Drenthe. Bij dit initiatief zijn een aantal (13) bedrijven uit Emmen en omgeving aangesloten.
Binnen dit traject trekken de metaalsector en het Drenthe College met elkaar op, nadat ze elkaar gevonden hadden. Er wordt gewerkt aan onderwijs dat optimaal aansluit bij de wens van de metaalbedrijven. Een voorbeeld; het bedrijfsleven in de regio zuidoost Drenthe vraagt om werknemers die Duits spreken, en dit is dan ook in het lesplan opgenomen. Bovendien biedt de bedrijfsschool een baangarantie, wat winst is voor alle partijen.
Andere problemen die spelen zijn dat bedrijven aan de ene kant kampen met vergrijzing en daardoor behoefte hebben aan nieuwe, goed opgeleide vakmensen. Aan de andere kant scholen die kampen met te weinig instroom voor opleidingen Techniek. Ook is het zaak dat er een goede aansluiting is van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Leerlingen hebben nu soms een tekort aan (vak)competenties.
De vele regels die de overheid stelt in het onderwijs maken het voor scholen niet altijd makkelijk om op tijd met ontwikkelingen in het onderwijs en bedrijfsleven mee te kunnen gaan. PvdA Kamerlid Jadnanansing heeft het verzoek gedaan aan de verschillende scholen om aan te geven tegen welke problemen men nu aanloopt, waarbij de overheid kan helpen en welke regels de overheid kan afschaffen.