CDA-Emmen: SAM?s Kledingbakken moeten blijven
Er liep nog een bezwaarschrift van SAMâs kledingactie bij de bezwarencommissie en de uitspraak was conform de opstelling van het college. Het inzamelen van kleding dor SAM is dus illegaal. De CDA-fractie weet dat de bakken er al 10 jaar staan op privé-grond van de kerken en dat niemand er last van heeft, integendeel, de overlegpartners zijn er tevreden over. Bovendien vindt de fractie het raar dat kleding die naar Afrika en Oost-Euroa gaat en best draagbaar is als afval wordt beschouwd en onder de afvalwet valt.
Humana en Het goed hebben wel vergunning maar uit de dossiers blijkt dat ze resp. 20 % en 25 % van de netto-opbrengst moeten afdragen aan de gemeente. Het lijkt er zo op dat ze op deze wijze betalen voor hun vergunning. De CDA-fractie vindt dat kleding, net als voedsel en onderdak, behoort tot de primaire levensbehoefte en dus niet als vuilnis bestempeld kan worden. Ook in de gemeente Assen is een soortgelijk probleem met kleding inzamelen door kerken geweest en dat is in overleg opgelost.
De CDA-fractie stelt daarom het volgende voor:
a. Geef aan Samâs kledingactie en andere relevante charitatieve inzamelaars, minimaal tot het moment van in werking treden van het nieuwe Besluit Afvalstoffen van medio 2010 een vergunning conform hun werkwijze.
b. Geef die vergunning uitsluitend onder de voorwaarde dat inzamelaar een keurmerk bezit van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) en stel daarbij dezelfde eisen, als die aan de huidige vergunninghouders.
c. Breng hiervoor uitsluitend legeskosten in rekening, welke landelijk gezien hooguit ⬠15,-- tot ⬠20,-- moeten kunnen bedragen.
De CDA-fractie brengt dit punt aan de orde in de commissievergadering Wonen en Ruimte maandag 12 oktober. Ook de voorzitter Jan Vos zal namens overlegpartner Emmermeer inspreken.