PvdA Emmen: Zorgen over plannen ziekenhuis toegenomen

?Bestuur ziekenhuis blijft onduidelijk over gevolgen voor de inwoners? EMMEN ? De Partij van de Arbeid maakt zich toenemende zorgen over de gevolgen van de plannen van het bestuur van het ziekenhuis in Emmen. De PvdA vindt dat het bestuur onduidelijk blijft als het gaat om het niveau van dienstverlening mocht het Scheperziekenhuis daadwerkelijk enkel nog dagbehandeling bieden. ?Men praat over het concentreren van complexe en dure verrichtingen in plaats van echt concreet te zeggen dat de spoedeisende hulp verdwijnt en dat verloskunde in Emmen ook niet meer mogelijk is. Het is zelfs twijfelachtig of je voor een gebroken been nog in een polikliniek terecht kunt?, licht fractievoorzitter Raymond Wanders toe.

“Wij vinden dat het bestuur de mensen oftewel hun klanten duidelijk moet maken wat de plannen inhouden. Hebben we straks nog wel een huisartsenpost als er geen spoedeisende hulp meer is?”

Onlangs hebben de raadsleden van Emmen en Hoogeveen een toelichting gehad op het advies dat Leveste heeft laten opstellen door KPMG Plexus over de toekomstige huisvesting van de ziekenhuiszorg. “Daar hebben we niets nieuws gehoord en ons bekruipt het gevoel dat eigenlijk alleen gekeken wordt naar de optie een nieuw interventiecentrum te bouwen en het ziekenhuis in Emmen uit te kleden naar een polikliniek voor dagbehandelingen. Voor ons absoluut onvoldoende. Een gemeente als Emmen met het omliggende verzorgingsgebied hoort gewoon een volwaardige ziekenhuisvoorziening te hebben”.

De Partij van de Arbeid heeft het college gevraagd rapportages op te laten stellen door de UMCG Ambulancezorg over gevolgen voor aanrijtijden van ambulances mocht het bestuur daadwerkelijk een interventiecentrum in Hoogeveen willen vestigen. “Hoewel wij ons niet kunnen voorstellen dat je niet kijkt naar waar de mensen wonen als je dan toch een nieuw ziekenhuis gaat bouwen, willen wij de gevolgen van een mogelijke vestiging in Hoogeveen helder hebben voor de mensen in onze gemeente. Zorg moet wat de PvdA betreft dicht bij de mensen georganiseerd worden, waarbij je ook oog moet hebben voor de regio. En het blijft natuurlijk vreemd dat, als men weet dat elke minuut telt bij een hartinfarct en voor een pasgeborene, je dan serieus overweegt aanrijtijden te verlengen”, aldus Wanders.

Aan het college van b en w van de gemeente Emmen
Betreft: Aanvullende schriftelijke vragen in het kader van artikel 38 RvO aan het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Emmen aangaande de toekomst van de ziekenhuiszorg in Emmen
Emmen, 19 juli 2012

Geacht college,
Op 1 juli 2012 heeft u van ons ontvangen een aantal vragen omtrent de ontwikkelingen rondom de ziekenhuiszorg in onze gemeente. Inmiddels is de raad ook geïnformeerd door de raad van bestuur van Leveste-Middenveld.
Deze voorlichting heeft de Partij van de Arbeid allesbehalve gerustgesteld. Zo zijn wij van mening dat onduidelijk blijft welke gevolgen een keuze voor een nieuw interventiecentrum heeft voor de daadwerkelijk in het Scheperziekenhuis blijvende dienstverlening. Het bestuur van het ziekenhuis is wat ons betreft hier onduidelijk over en spreekt over ‘complexe en dure verrichtingen’ in plaats van concrete zaken zoals Spoedeisende Eerste Hulp en verloskundige zorg.

Ook is ons onduidelijk wat een mogelijke verhuizing betekent voor de aanrijtijden van ambulances en daarmee voor de gezondheidszorg. Het is immers ook aangetoond dat elke minuut telt bij (hart)infarcten en dat bij pasgeborenen bij verlengde rijtijden de sterftekans toeneemt. We hebben diverse gesprekken gevoerd met deskundigen en ook daaruit is gebleken dat een keuze voor een interventiecentrum nogal wat betekent voor de dienstverlening en daarmee voor de ervaren kwaliteit van de zorgvragers.

De fractie van de Partij van de Arbeid wil daarom graag de exacte gevolgen weten van verlengde aanrijtijden voor de inwoners van onze gemeente en/of het verzorgingsgebied van het Scheperziekenhuis mocht de raad van bestuur van Leveste-Middenveld daadwerkelijk besluiten tot het vestigen van een interventiecentrum in Hoogeveen. Daarbij willen we wel vermelden dat wij een dergelijk besluit ons eigenlijk niet kunnen voorstellen. Een gemeente als Emmen met de omringende regio kent een dermate groot verzorgingsgebied dat een volwaardige ziekenhuiszorg een basisvoorziening is.

Wij kunnen ons voorstellen dat meerdere fracties informatiebehoefte hebben. We hebben daarom aanvullende vragen geformuleerd met betrekking tot de ambulancezorg en naar aanleiding van de informatiebijeenkomst van het bestuur. Omwille van het onderwerp zou het goed zijn deze vragen op de kortst mogelijke termijn te beantwoorden.

1. Heeft het college een actueel overzicht van aanrijtijden van de ambulancedienst voor de adressen in onze gemeente en/of het verzorgingsgebied van het Scheperziekenhuis ?

2. Heeft het college een overzicht van aanrijtijden voor de ambulancedienst voor de adressen in onze gemeente en/of het verzorgingsgebied in geval een interventiecentrum in Hoogeveen wordt gevestigd?

3. Indien het college niet over gevraagde rapportages/overzichten beschikt, wil het college dan de UMCG Ambulancezorg verzoeken deze overzichten op te stellen?

4. Wil het college de beschikbare informatie vervolgens zo snel mogelijk aan de raad verstrekken opdat wij onze volksvertegenwoordigende rol beter geïnformeerd kunnen vervullen in dit voor de inwoners van onze gemeente uitermate belangrijke onderwerp?

5. Gaat het college aandringen bij de raad van bestuur van Leveste-Middenveld op het eveneens uitwerken van alle mogelijke scenario’s voor de ziekenhuiszorg in onze gemeente? Wij hebben de indruk dat op dit moment alleen de voorkeursoptie van een nieuwe interventiecentrum serieus wordt uitgewerkt.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda