?Spoorboekje bouwen helpt ondernemers door regeldoolhof?

EMMEN - Wethouder Ton Sleeking heeft gisteren het vernieuwde spoorboekje bouwen voor ondernemers gepresenteerd. Hij deed dit op een bijeenkomst voor leden van LTO Noord Drenthe. In juli 2007 presenteerde Ton Sleeking het eerste spoorboekje bouwen voor ondernemers. Het boekje helpt ondernemers door het traject van vergunningen als zij een bedrijfspand willen bouwen. Het vernieuwde spoorboekje richt zich niet alleen op vergunningen maar ook op bestemmingsplanprocedures en de stappen voor het aanvragen van vergunningen voor bijvoorbeeld milieu.

Taskforce Landbouw
Het boekje komt mede voort uit de in oktober 2009 opgerichte ‘Taskforce Landbouw’. Deze taskforce moet er voor zorgen dat aanvragen van landbouwers die te maken hebben met een wijziging of een uitbreiding van hun bedrijf sneller behandeld kunnen worden. Tijdens de gesprekken met ondernemers werd duidelijk dat niet alle aanvragers de procedures kennen.
Hierdoor ontstaat soms het beeld dat het behandelen van een aanvraag erg lang duurt. Het vernieuwde spoorboekje moet duidelijkheid geven in deze procedures.

Ondernemers weten dan ook precies wat hun rol is. Hiernaast geeft de gemeente de ondernemers de mogelijkheid een
principeverzoek in te dienen. Met zo’n verzoek vraagt de ondernemer duidelijkheid over toekomstige ontwikkelingen en ook dit kan in de toekomst vertragingen in de procedures voorkomen.

Spoorboekje als handig hulpmiddel
“Er zijn veel regels in Nederland. Ondernemers hebben hiermee te maken wanneer zij bijvoorbeeld een bedrijfspand willen bouwen. Wij moeten de regels uitvoeren en weten daarom als geen ander hoe ingewikkeld deze kunnen zijn. Het spoorboekje moet ondernemers antwoorden geven op vragen als termijnen en wie op welk moment wat moet doen”, legt wethouder Ton Sleeking uit.

Andere ontwikkelingen
De afgelopen jaren is er meer gebeurd om ruimtelijke procedures sneller te doorlopen. Sinds 2007 zijn 200 bestemmingsplannen geactualiseerd. Hierdoor kunnen bouwaanvragen sneller getoetst worden. In dit kader wordt er ook hard gewerkt aan het nieuwe bestemmingsplan buitengebied. En niet te vergeten de Ruimtelijke Waardenkaart. Deze kaart is in 2008 vastgesteld en is een hulpmiddel om ervoor te zorgen dat ontwikkelingen in het gebied passen bij het
bestaande landschap.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda