ASSEN - Bloembollentelers, LTO Noord, de bollensector (KAVB), waterbedrijven, gemeenten, waterschappen en de provincie Drenthe blazen het Platform Duurzame bloembollenteelt nieuw leven in. In het Platform zal voortaan ook een plaats beschikbaar zijn voor een vertegenwoordiging van omwonenden en de Stichting Bollenboos. Gedeputeerde Rein Munniksma juicht toe dat omwonenden, de landbouwsector en de andere partijen samen om de tafel willen: âHet platform kan een gelijkwaardige dialoog op gang brengen tussen alle bij de teelt betrokken partijen. Daarmee hopen we in gezamenlijkheid en op vrijwillige basis een visie te kunnen ontwikkelen naar een duurzame bloembollenteelt 2020â. Een gezamenlijke visie, met heldere en haalbare afspraken tussen alle partijen over duurzame bollenteelt in Drenthe is het beoogde doel van het overleg van het Platform.
Drentse inwoners gaven onlangs opnieuw blijk van hun ongerustheid bij de
gemeente Westerveld en de provincie Drenthe. Het gebruik van (chemische) gewasbeschermingsmiddelen in de bloembollenteelt heeft nationaal en lokaal al vaker tot onrust geleid. Omwonenden van percelen met bloembollen in Drenthe maken zich zorgen over de risico's voor de gezondheid en de bedreiging voor milieu en landschap.
Het bedrijfsleven heeft ondertussen wel stappen gezet voor een verduurzaming van de teelt, om minder afhankelijk te worden van chemische middelen. De overheden hebben belang bij het behalen van natuur- en waterdoelstellingen en de aanwezig-heid in Drenthe van een economisch gezonde en geaccepteerde bloembollensector.
Eerder actief
Het Platform Duurzame Bollenteelt was eerder actief, tot en met 2010. Dat leidde tot een stimuleringsprogramma voor telers om de milieubelasting te verminderen. Ook werd er een biologisch alternatief ontwikkeld voor de chemische grondont-smetting, in de vorm van afrikaantjes. De begeleiding en financiële ondersteuning van de telers is vervolgens afgebouwd. Naar nu blijkt, wordt dit biologisch alterna-tief maar weinig in de praktijk toegepast.
De aandacht in Drenthe, en ook bij andere partijen, heeft het Rijk en de Tweede Kamer doen besluiten tot het instellen van een meerjarig onderzoek naar de risico’s van blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen. Dit onderzoek zal worden ver-richt in 2015 en 2016. In mei 2014 werd het grondontsmettingsmiddel metam-natrium met onmiddellijke ingang tijdelijk verboden.