Evaluatie brengt verdeling windenergie Drenthe dichterbij
Uit de evaluatie is gebleken dat de vier gemeenten niet de verantwoordelijkheid nemen voor de verdeling van de restopgave. Verder blijkt door het besluit van het Rijk dat de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn met minimaal 150 MW een fors deel van de provinciale taakstelling van 285,5 MW krijgen. De gemeente Coevorden ligt op koers met de realisatie van de afgesproken 40 MW. Met de gemeente Emmen was afgesproken om in eerste instantie 60 MW te realiseren, alvorens een restopgave gerealiseerd kan worden. Na de gemeenteraads-verkiezingen heeft Emmen besloten geen windturbines te willen in hun gemeente. Daardoor resteert een opgave van 95,5 MW.
Betrokken gedeputeerden Rein Munniksma en Henk van de Boer betreuren dat de stappen, zoals afgesproken in de Gebiedsvisie Windenergie Drenthe niet geheel zijn gerealiseerd. Rein Munniksma: ”Hiermee blijft de onzekerheid voortduren. Daarom nemen we als provincie nu de regie, zodat op korte termijn helderheid ontstaat over de verdeling van de resterende 95,5 MW.”
Nu de provincie Drenthe de regie neemt over de verdeling van de windturbines in het zoekgebied voert ze hierover gesprekken met de gemeenten. Aan de gemeente Emmen is de vraag voorgelegd hoe zij haar rol ziet bij de planning en realisatie van windmolens. Zij kan daarbij voor half augustus aangeven of zij zelf de verantwoordelijkheid neemt of het geheel aan de provincie laat. Tijdens het bestuurlijk overleg van 27 juni 2014 heeft Emmen aangegeven dat ze op dit moment niet instemt met de evaluatie van de Gebiedsvisie windenergie Drenthe. Direct na de zomer vindt in GS nadere besluitvorming plaats. Het Regieplan windenergie Drenthe wordt 3 september geagendeerd in de commissie Omgevingsbeleid en 24 september in Provinciale Staten.
De provincie Drenthe heeft samen met de gemeenten Borger-Odoorn, Aa en Hunze, Coevorden en Emmen een gebiedsvisie Windenergie opgesteld. In deze gebiedsvisie is aangegeven waar de 285,5 MW aan windenergie in de Veenkoloniën wordt gerealiseerd voor eind 2020. In de gemeente Aa en Hunze en Borger-Odoorn is een Rijks Coördinatie Regeling (RCR) van kracht. Minister Kamp heeft in een brief laten weten dat het de bedoeling is in de Drentse Monden en Oostermoer minimaal 150 MW te realiseren, mits de provincie snel concreet maakt waar in het resterende Drentse zoekgebied (Emmen en Coevorden) 135,5 MW planologisch concreet wordt ingevuld.