Kringloopaanpak in landbouw effectief

ASSEN - Investeren in duurzame landbouw loont, zowel voor melkveehouders als voor de maatschappij. Dat is de belangrijkste conclusie van de provincie Drenthe na ruim tien jaar werken met de kringloopaanpak in de Drentse melkveehouderijsector. Gedeputeerde Rein Munniksma is blij met het resultaat: ?Met relatief lage investeringen hebben de deelnemers bewezen dat er voldoende winst behaald kan worden voor bedrijf en omgeving. Het laat zien dat vitaal platteland meer is dan alleen natuur?.
Tijdens de slotmanifestatie ‘10 jaar kringloopaanpak in Drenthe’ op vrijdagmiddag 28 september 2012 in het provinciehuis, zal Munniksma de opening verrichten. Voor Munniksma is het project Duurzaam Boer Blijven in Drenthe een mooi voorbeeld van gezond boerenverstand: “Ik heb kennis gemaakt met verschillende enthousiaste veehouders die voor een vernieuwende en duurzame aanpak in hun bedrijfsvoering kozen. Wij hebben de boeren faciliteiten geboden om de omschakeling vorm en inhoud te geven. Door structuur, advies en ruimte voor experimenten zijn deelnemers overtuigd geraakt van de mogelijkheden.”

Binnen het project Duurzaam Boer Blijven Drenthe heeft iedere deelnemer uiteindelijk zelf keuzes gemaakt en maatregelen op bedrijfsniveau toegepast, waardoor positieve resultaten zijn bereikt. Zo werd op de bedrijven gemiddeld meer melk geproduceerd, meer veevoer van eigen land gewonnen en daardoor minder krachtvoer aangekocht. Mede hierdoor is de bodem, het grondwater en de luchtkwaliteit minder belast. Bovendien hebben de deelnemers aan het project mede zorg gedragen voor een betere balans tussen de belangen van boeren en natuur.

De projecten voor de kringloopaanpak in de veehouderijsector werden mogelijk gemaakt door financiering uit de brede agenda Vitaal Platteland. Munniksma benadrukt dat nu alleen nog water- en natuurgerelateerde projecten en agrarisch natuurbeheer resteren. Voor projecten als Duurzaam Boer Blijven is door het gewijzigde rijksbeleid geen geld meer beschikbaar. Drenthe heeft afgelopen vier jaar bijna 1,5 miljoen euro kunnen bijdragen. Munniksma maakt zich sterk om deze vorm van vergroening van de agrarische sector met Europese financiering (via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) voort te kunnen zetten. “We moeten als Noord-Nederland de handen ineen slaan om daar nog beter op voorbereid te zijn. Hiermee ontstaan dan weer kansen voor individuele en collectieve agrarische
ondernemers.”

Meer informatie is te vinden op www.duurzaamboerblijven.nl/drenthe.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda