E Gebben van Venrooy-rijders laten goede snelheid zien in Matterley Basin

ENGELAND - De tweede wedstrijd van het wereldkampioenschap MXGP vond plaats op het mooie en legendarische circuit van Matterley Basin in Engeland. Na de goede start tijdens de Grand Prix van Rusland keek het Gebben van Venrooy Yamaha team er naar uit om het in Engeland nog beter te doen.


De dag begon goed want alle drie de rijders voelden zich goed thuis op het circuit en wisten een tijd in de top 12 neer te zetten. Calvin Vlaanderen zette een negende tijd op de klok, gevolgd door Brent van Doninck op een elfde plaats en Kevin Strijbos klokte de twaalfde tijd.

Toen het starthek in de eerste manche naar beneden klapte was het van Doninck die een hele goede start wist te pakken maar dit kon niet gezegd worden van zijn teammaten. Vlaanderen kwam met een andere rijder in aanraking en viel terwijl Strijbos van buiten de top vijftien terug naar voren moest zien te komen.

Van Doninck kon helaas niet lang van zijn goede start genieten want in de top tien rijdend kwam hij in de beginfase ten val en werd teruggeslagen naar een 32ste plaats. Hij zette alles op alles en op een baan waarop het moeilijk is om in te halen, kwam hij nog terug naar een 24ste plaats.

Vlaanderen kwam vanaf een laatste plaats terug naar een zeventiende positie en was sneller dan de rijders voor hem. Helaas was de tijd tekort om deze rijders ook nog te passeren maar hiermee liet hij een sterke indruk achter.


Kevin Strijbos reed een sterke wedstrijd en kwam van buiten de top vijftien terug naar voren en wist tijdens de wedstrijd Brian Bogers nog te passeren waardoor hij op een goede twaalfde plaats over de finish kwam.

Ook in de tweede manche was het van Doninck die een hele goede start wist te pakken. Hij reed sterk op een zevende plaats en volgde de rijders die voor hem reden. Helaas zorgde een kapotte bril ervoor dat hij problemen kreeg met het zicht en hij geen andere optie had dan naar de pits te gaan om een andere bril op te zetten. Tegen het einde van de wedstrijd vocht hij zich nog terug naar een achttiende plaats maar de snelheid die van Doninck liet zien was zeker goed voor een plaats in de top tien.

Voor Vlaanderen zag het er ditmaal beter uit en hij kwam ongeschonden uit de start. Op een vijftiende plaats kwam hij uit de eerste ronde en nadat hij een aantal mooie inhaalmanoeuvres had weten te forceren kwam hij op een elfde plaats over de finish. Hij had nog de aansluiting met een paar rijders die voor hem reden maar helaas was de tijd tekort om die ook nog te passeren.


Strijbos kwam opnieuw niet lekker weg bij de start en kwam buiten de top twintig uit de eerste ronde. Hij had veel werk te doen maar wist er toch nog een zestiende plaats uit te halen. Dit is niet het resultaat die hij wil want hij heeft de snelheid om hoger te kunnen finishen.

Het team gaat zich nu voorbereiden op de derde wedstrijd van het wereldkampioenschap MXGP, welke aankomend weekend op het programma staat in het Italiaanse Maggiora.

Commentaar Calvin Vlaanderen (13e in de Grand Prix): ‘’Het was een solide weekend voor mij. De resultaten laten niet echt zien hoe ik heb gereden maar ik heb er vertrouwen in dat ik vooruit ga. Ik had een goede tijdtraining en kwalificeerde mijzelf als negende voor de wedstrijd. Bij de start van de eerste manche kwam ik met Tim Gajser in aanraking en kwam vervolgens in de eerste bocht ten val. Ik heb de hele manche gevochten om uiteindelijk op een zeventiende plaats over de finish te komen. In de tweede manche had ik een slechte start maar ik kwam gelukkig zonder valpartijen door de eerste bocht. Ik kwam van net binnen de top twintig terug naar een elfde plaats toen ik door mijn tear offs heen was en daardoor werd inhalen een stuk moeilijker. De baan was best makkelijk waardoor alle rijders hetzelfde deden en het moeilijk was om in te halen. Een dertiende plaats is niet wat we willen maar we leren hiervan en worden beter!’’

Commentaar Kevin Strijbos (14 in de Grand Prix): ‘’De manches verliepen best ok voor mij maar ik verpest de start iedere keer. Dit is het punt waar ik aan moet werken. In de eerste manche pakte ik een slechte start maar mijn snelheid was goed waardoor ik terug wist te komen naar een twaalfde plaats. In het begin heb ik hard aangezet en daarna viel ik in een tempo dat de rijders voor mij reden waardoor ik niet veel plaatsen meer goed kon maken. Ik wist Bogers nog te passeren en probeerde Watson nog in de laatste ronde maar helaas lukte dit net niet. De tweede manche was vergelijkbaar met de eerste. Ik pakte een slechte start en door de regen had ik problemen met mijn bril. Ik probeerde ze te sparen maar dat koste mij tijd. In de eerste 15 a 20 minuten reed ik iets te verkrampt maar wanneer de baan wat opdroogde, heb ik een paar tear offs van mijn bril getrokken en toen was het water weg. Ik begon beter te rijden en ik haalde er nog een zestiende plaats uit. Het is niet het resultaat dat ik wil maar in Italië gaan we er weer voor.’’

Commentaar Brent van Doninck (20ste in de Grand Prix): ‘’Ik ben best wel boos over dit weekend. In de eerste manche zat ik er goed bij na de start en na twee ronden reed ik op een achtste of negende plaats totdat ik een pittige valpartij maakte. Ik moest wachten totdat ik mijn motor op kon pakken omdat iedereen er vol gas aan kwam. Ik kwam vanaf een 32ste plaats terug naar een 24ste positie, wat niet geweldig was omdat het moeilijk was om in te halen. In de tweede manche pakte ik opnieuw een goede start en wist ik in de eerste twee ronden verschillende rijders te passeren. Na vijftien minuten vocht ik goed mee in de top zeven totdat ik problemen kreeg met mijn bril waardoor ik niet goed meer zag. De enige optie die ik had was om naar de pitlane te gaan en een nieuwe op te zetten. Na tien minuten kreeg opnieuw te maken met hetzelfde probleem en dat is iets wat in de toekomst niet meer mag gebeuren. Mijn snelheid is heel goed momenteel en ik denk dat ik bij de snelste hoor. Ik moet het alleen bij elkaar zien te krijgen en twee goede manches rijden. Ik kijk uit naar Maggiora want ik vind dit een hele mooie baan en ik kan dus niet wachten om daar te rijden.’

Photocredits - Eric Laurijssen

ncouraging speed for the Gebben Van Venrooy riders at Matterley Basin

The second round of the MXGP World Championship took place at picturesque and prime track of Matterley Basin located in Winchester. After a solid start to the season in Russia, the Gebben Van Venrooy Yamaha team were looking to have an even better weekend in the UK.

The day got off to a good start as all three riders looked comfortable with the fast and flowing track during qualifying with all three riders in the top twelve. Calvin Vlaanderen went ninth quickest with Brent Van Doninck eleventh and Kevin Strijbos clocking the twelfth quickest lap.

When the gate dropped for the first moto of the day, Van Doninck got a good start but the same can't be said for his team mates. Vlaanderen collided with another rider and went down on the first corner with Strijbos buried outside the top fifteen.

Unfortunately, it went wrong for Van Doninck as while he was looking comfortable in the top ten and attacking the riders in front of him he had a crash on the opening lap which demoted him down to thirty-second. The Belgian battled hard to come through the field into twenty-fourth at a track that was difficult to overtake on.

After being dead last, Vlaanderen worked his way through the pack to eventually get up into seventeenth, he was faster than the riders in front of him but didn't have enough time to make any more passes.

From being outside the top fifteen, Strijbos rode hard and looked comfortable as he attacked the track. The experienced Belgian passed Bogers to get himself into twelfth which was a good ride under the circumstances.

In the second moto, Van Doninck took another good start and was looking strong in seventh and following the riders in front. Unfortunately, a goggle issue meant he had vision problems and had no other option than to come into pit lane for new goggles. In the end he charged his way back to eighteenth but there's no question he had top ten pace all weekend.

For Vlaanderen things were looking better as he kept it on two wheels during the start and was in fifteenth at the end of the opening lap. After making some nice passes he ended up eleventh and had a few riders just ahead of him but he just couldn’t make the pass but eleventh was a solid moto.

Yet again it was a bad start for Strijbos – this time he was outside the top twenty after the first lap so he left himself with a lot of work to do. He managed to come back to sixteenth, it's not the kind of result he wants but the speed is certainly encouraging.

The team will now dust themselves off and get ready for round three of the series taking place at Maggiora this coming weekend.

Calvin Vlaanderen (13th overall): It was a solid weekend for me. The results don’t really show how I was feeling out there but I’m feeling confident going forward. I had a good time practice having ninth gate pick for the races. In the first race I collided with Gajser off the start and then went down in the first corner, I fought the whole race to end up seventeenth. In the second moto, I had a bad start but managed to stay on two wheels this time. I was just inside the top twenty and charged my way up to eleventh when I ran out of tear offs so was tough to pass after that. I thought the track was very easy and everyone doing the same thing which makes it difficult to pass. Anyway, another thirteenth overall is not exactly what we want but we keep learning and getting better.

Kevin Strijbos (14th overall): The races went quite okay for me at Matterley Basin but the starts I messed up every time. This is the point to work on for me, I have to try and sort it out. The first moto I had a bad start but the speed was good and I came back to twelfth, I pushed a lot at the beginning and then settled down a little bit but then I fell into the rhythm of the guys in front of me and I couldn't make too many passes. I got Bogers and tried to get Watson on the last lap but it didn't work. The second moto was similar, I got a bad start and with the rain I had goggle issues, I tried to save them and it cost me. I was riding tight the first 15-20 minutes but then when it dried out I pulled some tear offs and the water was away. I rode better then and sixteenth was the best I could do, it's not the result I wanted but let's go to Italy now.

Van Doninck (20th overall): I am pretty pissed about the weekend. In the first moto I had a decent start inside the top ten and after around two laps when I was in eighth or ninth I had a pretty big crash but I didn't hurt myself. I had to wait because everyone was coming full gas so I had to wait until I could pick up my bike but I came from thirty-second to twenty-fourth so it wasn't that great, it was hard to make passes in moto one. In the second moto I had another good start and I made some quick passes in the first two laps. After fifteen minutes I was battling in the top seven but then I had some big issues with my goggles and couldn't see properly. The only option was to pull in the pit lane to get new goggles and then after ten minutes I had the same issue so that's something that can't happen in the future. Overall, I think my speed is really good and I think I'm a top guy. I just need to get it together and have two solid moto's. I am looking forward to Maggiora, I really like the track so I can't wait.

Persbericht: Rogat, 28-06-2021

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda