Tuigpaardenconcours in Klazienaveen

KLAZIENAVEEN - Harrie van Dijk heeft het er maar druk mee. Op zondag 9 augustus wordt voor de derde keer het tuigpaardenconcours gehouden op Sportpark De Planeet in Klazienaveen. Harrie doet niet alleen mee met het concours, hij zit ook in de organisatie. ?Het is geweldig voor onze vereniging, Categorie 4 Noord. Iedereen geniet ervan, de deelnemers, vrijwilligers en liefhebbers! Het is een bekroning op mijn werk.?


Harrie(foto) merkt dat het in Klazienaveen echt leeft. “We kregen vorig jaar heel veel foto’s en reacties binnen van bezoekers. Het was voor iedereen een geslaagde dag en het zet Klazienaveen weer op een andere manier op de kaart. Vorig jaar hadden we ruim 1800 bezoekers, ik hoop dat we nu over de 2000 gaan.” Het evenement biedt alle ingrediënten voor een gezellige dag. Van 11.00 tot 18.00 uur kunnen bezoekers genieten van de kampioenschappen en shows, maar ook van heerlijke hapjes, drankjes en muziek. De toegang is gratis en voor het parkeren hoeft u ook niets te betalen. “Om alles te kunnen bekostigen, houden we een grote verloting met als hoofdprijs een grote LCD-tv.”

In totaal doen zo’n 100 paarden mee verdeeld over meerdere rubrieken. “Dit jaar is er voor het eerst een kampioenschap voor nieuwelingen. Deze paarden doen voor het eerst mee aan een kampioenschap. Daar zijn natuurlijk wat foutjes te bespeuren, maar het gaat vooral om de houding en de manieren van de paarden. Verder hebben we voor het eerst een kampioenschap met Friese paarden. Vorig jaar was er alleen een showrubriek met Friesen. We hebben dit jaar ook een showrubriek, maar nu met Belgen. Dat wordt een groot spektakel!

Als Harrie over het concours praat, straalt hij helemaal. “Het is een geweldig evenement. Het wordt mogelijk gemaakt door  vele sponsoren en vrijwilligers. Ook werkt de gemeente mee, want zij stelt het voormalige sportpark tegen een kleine vergoeding ter beschikking. Dit sportpark is een geweldige locatie! Beter kunnen we ons niet wensen, alle deelnemers zijn ook erg blij met de velden.” Waarschijnlijk moet de organisatie volgend jaar op zoek naar een nieuwe locatie, maar dit jaar kunnen ze er nog volop van genieten. “Beter dan dit vinden we waarschijnlijk nooit.”

De hele wedstrijd is overigens diervriendelijk. “Ook daar wordt op gelet. De jury telt drie mensen, waarvan twee per wedstrijd jureren. De derde fungeert dan als arbiter.“ Susan Bouwman, die zelf in een hoge categorie rijdt, geeft clinics. Greet Bergstra is de omroeper en opent het concours om 10.50 uur. “De wedstrijden beginnen om 11.00 uur. We willen een strak schema aanhouden, dus alles moet goed verlopen. Dat is vooral belangrijk voor de paarden.

Het is een heel officieel kampioenschap. Iedereen moet in de juiste kleding verschijnen en voor de winnaar wordt het Wilhelmus gespeeld. Ik heb zelf ook eens op het podium mogen staan en dan pink je toch wel een traantje weg.” Naast het wedstrijdprogramma is er ook weer tijd ingeruimd voor verschillende demonstraties waarbij paarden een hoofdrol vervullen. Het programma loopt ongeveer door tot 18.00 uur en de toegang en parkeren is ook deze keer weer gratis.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda