Groningse en Drentse scooterrijders vertellen hun verhaal

ASSEN - â

In Groningen en Drenthe gebeuren er geregeld (ernstige) ongelukken waar jonge scooterrijders bij betrokken zijn. Uit onderzoek blijkt dan ook dat jonge scooterrijders meer risicovol gedrag vertonen dan scooterrijders op hogere leeftijd. Om jongeren bewust te maken van deze risico’s en om veilig verkeersgedrag te stimuleren, hebben Verkeer- en Vervoerberaad Groningen, Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe en de politie met de campagne ‘Scootervrienden’ de handen ineen geslagen.

WOK-status
Op www.scootervrienden.nl staan meerdere verhalen van jonge mensen die ingrijpende gevolgen ondervinden van een scooterongeluk. Daarnaast is er feitelijke informatie te vinden om veilig met je scooter op pad te kunnen. Die informatie wordt ook uitgedeeld tijdens extra politiecontroles in beide provincies. Daarbij is extra aandacht voor de WOK-status: ‘wacht op keuren’-status. De politie geeft die status als een scooter/brommer is opgevoerd. De scooterrijder krijgt dan een rijverbod opgelegd en mag pas weer met de scooter/brommer op de openbare weg rijden als deze is gekeurd bij de RDW.

Voorlichting op scholen
Ook op scholen is extra aandacht voor scooterrijders. In Drenthe voert Koop en Co op 21, 23 en 24 april het project ‘50cc scooterschoolevent’ uit op drie verschillende scholen. Dit project bestaat uit een praktijkonderdeel waarbij leerlingen zelf ook even scooter kunnen rijden, een rollerbanktest en een theoretische les in de klas. Zowel in Drenthe als Groningen kunnen scholen maar ook jongerenorganisaties een les van ‘Traffic Informers’ inzetten. Hierin vertellen verkeersslachtoffers hun (vaak ingrijpende) verhaal over de gevolgen van een verkeersongeval.

Voorzitter VVBD / gedeputeerde Henk Brink:
“Jongeren zijn vaak overmoedig. Daar is niks mis mee, dat hoort bij hun ontwikkeling. Maar op de scooter ben je kwetsbaar in het verkeer. Daarom is extra aandacht voor veilig rijgedrag van jonge scooterrijders erg belangrijk. Want ook voor scooterrijders geldt: elk slachtoffer is er één teveel. Laten we met elkaar werken aan minder verkeersslachtoffers: Samen richting Nul!”.

wat
In 2015 gaan de VVB’s van Groningen en Drenthe een campagne voeren gericht op jonge brommer- en scooterrijders omdat de ongevallencijfers daar aanleiding toe geven.

De campagne ligt in het verlengde van de actie in 2013 van het VVB Groningen en maakt gebruik van de bestaande website www.scootervrienden.nl en het bijbehorende Youtube-filpje.

boodschap:
‘Scooterrijden is leuk, handig en snel, én kan ook veilig.’

samenwerking:
Zowel in Groningen als in Drenthe werken we samen met de politie en met partijen die een relevant verkeerseducatieaanbod hebben, zie hieronder.

politie
De politie voert in april 2015 brommercontroles uit in Groningen en Drenthe. Namens de VVB’s wordt hierop aangesloten met voorlichting. In afstemming met de politie worden de controleresultaten én de campagneboodschap gepubliceerd via www.veiligbereikbaardrenthe.nl en de Sociale Media (én via banners op de site en app van RTVDrenthe. Exta aandacht wordt gegeven aan de WOK (Wacht Op Keuren)-status (zie bijlage).

inzet Traffic Informers (Gr)
De Traffic Informers zijn inzetbaar op middelbare scholen waar ze hun indringende verhaal als verkeersslachtoffer kunnen doen om de leerlingen te wijzen op de gevaren van onveilig verkeersgedrag.

inzet Koop & Co (Dr)
Henk Koop zet het project ‘50cc scooterschoolevent’ in Drenthe in. Het project wordt op drie scholen in Drenthe (in elke PVE-regio één) eind april uitgevoerd. Dit event is gericht op leerlingen van 15 en 16 jaar en bestaat uit drie onderdelen:

1. een praktijkonderdeel waarbij een instructeur uitlegt wat de (on)mogelijkheden van een scooter zijn; leerlingen kunnen zelf ook even scooterrijden;

2. een rollerbanktest: de politie laat zien hoe een rollerbanktest werkt en geeft voorlichting over de risico’s van het opvoeren van een scooter; hierbij kan de politie ook nadrukkelijk de WOK-status behandelen;

3. een theoretische les in de klas; de leerlingen bekijken een film met verkeerssituaties met scooters die van tijd tot tijd wordt stopgezet. Op die momenten moeten de leerlingen het vervolg van de film voorspellen.

? In de praktijk blijkt dat leerlingen tijdens het 3e onderdeel geregeld verhalen vertellen over (bijna) ongevallen met een scooter die zo mogelijk worden gebruikt voor scootervrienden.nl….

inzet Team Alert (Dr)
? Het voornemen is om, afhankelijk van een aantal factoren, in het najaar het project ‘Scooter Elite’ van Team Alert op enkele vmbo-scholen in te zetten.

inzet Jongerenwerk (Gr en Dr)
Jongerenwerkers worden benaderd per e-mail of brief om:

1. ze te vragen naar slachtoffers van scooterongevallen die wellicht hun verhaal willen vertellen op de website scootervrienden.nl;

2. ze te informeren over de website scootervrienden.nl, het Youtube-filmpje en de webbanner; een link naar de website en het filmpje en de webbanner sturen we direct mee met de e-mail.

3. om ze te wijzen op het project ’50cc scooterschoolevent’ van Koop & Co, Traffic Informers en ‘Scooter Elite’ van Team Alert.

planning
De campagne loopt van van 3e week april tot eind mei, maar ook in de rest van het jaar wordt extra aandacht aan dit onderwerp besteed (Scooter Elite).

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda