'Gemeente Emmen heeft ondernemers nodig'

ZWARTEMEER - Veel ondernemers voelen zich tegengewerkt door de gemeente Emmen. Althans, dat is de mening van Hendrikus Velzing. 'Er zijn veel belemmeringen voor bedrijven die zich hier willen vestigen of verhuizen.'

Dat komt door de ingewikkelde wet- en regelgeving in de gemeente. Maar de wijze waarop ambtenaren handelen, zit mij nog het meeste dwars. Er wordt geen ruimte gegeven aan nieuwe initiatieven', aldus de ondernemer uit Klazienaveen, die tevens raadslid is voor Wakker Emmen.

Om hierover van gedachten te wisselen met andere ondernemers had Velzing in samenwerking met Emmen.nu een avond over economie belegd in het Sportlandgoed in Zwartemeer. Er waren rond de honderd ondernemers aanwezig.

Eén loket
Velzing pleitte voor één loket bij de gemeente waar de ondernemers voor alle zaken terecht kunnen, zoals bijvoorbeeld het regelen van de vergunningen en advies. 'Eén accountmanager bij de gemeente die alles voor je doet als ondernemer, dat zou ik graag zien. Emmen moet een uitnodigende gemeente zijn voor nieuwe bedrijven.' Voor de bijeenkomst waren drie gasten uitgenodigd, die de ondernemers nuttige informatie gaven en voorstellen deden voor het versterken van de economie en het doorbreken van bureaucratische mechanismen bij de lokale overheid. Zo hield ondernemer Dimitry Hensgens een betoog over de succesvolle samenwerking tussen ondernemers en de gemeente Sittard-Geleen, waar hij woont. Sinds 2008 bestaat er het initiatief SLIMhuis, waarin beide partijen elkaar hebben gevonden.

Ontbijtsessies
'Het duurde ook enige tijd voordat ondernemers en de lokale overheid elkaar begrepen. In het SLIMhuis werken we intensief samen met elkaar. Ambtenaren zitten daar voor de contacten met ondernemers', vertelt de Limburgse ondernemer. 'Er zijn ontbijtsessies, ondernemers geven elkaar tips en er zijn contacten met het onderwijs. In breder verband zijn er contacten met de twee andere regio's in Zuid-Limburg, Maastricht en Parkstad (Heerlen en Kerkrade).' Pierre Sommer, oud-directeur van de Nationale Investeringsbank, heeft zich ruim 35 jaar bezig gehouden 'met bevordering van bedrijvigheid'. 'Op het stadhuis moet men verstand hebben hoe het bedrijfsleven in elkaar zit. Ik kom helaas veel bureaucratie tegen bij de overheid, maar ook bij grote ondernemingen.' Emmen is een van de krimpregio's in Nederland, maar dat hoeft volgens Sommer niet altijd een nadeel te zijn. 'Krimp is geen kramp. Het biedt ook kansen. Daar kun als gemeentebestuur/wethouders je voordeel mee doen. En wat Emmen betreft, de stad is iets anders dan de gemeente. Je hoeft niet alles zelf te hebben om succesvol door het leven te gaan.' Onder leiding van gespreksleiders Peter Leenhouts en John Schiphouwer was er nog een boeiende discussie waarbij sommige ondernemers lieten weten ontevreden te zijn over het contact tussen de gemeente en het bedrijfsleven. Zo vond een ondernemer dat Emmen niets doet voor kleine bedrijven.

Werk, werk, werk

'Zo slecht gaat het nu ook weer niet in Emmen', reageerde wethouder Jisse Otter op de kritiek. 'Er zijn hier rond de zevenduizend bedrijven. Natuurlijk gaat er wel eens iets mis. Het college maakt zich maar over één ding druk en dat is werk, werk, werk. Emmen moet interessant zijn voor bedrijven. We hebben allemaal hetzelfde doel.' Het verhaal van Otter kon op voorzichtige bijval rekenen. Een aanwezige ondernemer merkte op dat de kenniscampus op Stenden Hogeschool te vergelijken is met het SLIMhuis in Sittard-Geleen. 'Maar helaas maakt bijna niemand daar gebruik van.'(zie ook het fotoboek)

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda