Drentse gemeente De Wolden krijgt snelste internet van Nederland
Het gebied was commercieel niet interessant genoeg. Scholen, bedrijven, zorginstellingen en particulieren moesten zich behelpen met onvoorstelbaar lage up- en downloadsnelheden (soms amper 1 Mbit!) waardoor een simpele handeling als een foto uploaden maar zo een half uur kon duren.
Voor bewoners, door bewoners
Een groep inwoners van De Wolden besloot zich daar niet bij neer te leggen en richtte het bewonersinitiatief Glasvezel De Wolden op. Doel: snel en betrouwbaar internet voor alle inwoners van de gemeente: voor bewoners, door bewoners. De eerste actie van dit initiatief was een zogeheten “vraagbundeling”, een interessepeiling om te bepalen hoeveel van de 10.000 huishoudens een glasvezelaansluiting wilden. De respons was overweldigend, meer dan 8.000 huishoudens reageerden positief.
Meer hadden Gerhard Kippers, Floris van Lint en Saša Svitlica, kartrekkers van het eerste uur, niet nodig. Samen met een grote groep vrijwilligers die zich inmiddels onder de vlag van Glasvezel De Wolden had geschaard, zochten en vonden ze samenwerking met een aantal grote bedrijven die ook elders in het land al dergelijke klussen hadden geklaard.
Snelste van Nederland
Maar wat maakt deze geheel door inwoners van De Wolden geklaarde klus zo uniek? De gigantische up- en downloadsnelheid waar zij straks over kunnen beschikken. Denk maar eens na, van 1 Mbit naar 1.000! Dat is eigenlijk al het snelste internet dat in Nederland te krijgen is, maar voor wie ook dat nog niet genoeg is, doet provider Tweak er in De Wolden nog een schepje bovenop. Een flink schepje. Op het glasvezelnetwerk van De Wolden biedt Tweak de weergaloze up- en downloadsnelheid van 10.000/10.000 aan. Met afstand de snelste van Nederland en bovendien voor een marktconform bedrag, dus in principe binnen ieders bereik.
Geen extra kosten
De inwoners van het landelijke De Wolden hoeven dankzij de inspanningen van Glasvezel De Wolden geen extra kosten voor hun glasvezelnetwerk te betalen. Ongeacht of ze in één van de kernen of in het uitgestrekte buitengebied wonen, ze betalen gewoon de normale abonnementsprijzen die elders in het land ook betaald worden.
Eind deze maand gaat, zoals dat heet, de eerste schop de grond in bij Koekange dat als eerste van glasvezel wordt voorzien. Daarna is het even afwachten hoeveel inwoners ook daadwerkelijk een abonnement nemen, maar als daar net zo enthousiast op ingesprongen wordt als bij de vraagbundeling het geval was, hoeven ze zich bij Glasvezel De Wolden geen zorgen te maken.