Voordracht nieuwe bestuursleden Noordelijke Rekenkamer

ASSEN - De programmaraad van de Noordelijke Rekenkamer draagt mr. drs. M.Ch.A. Smilde voor als nieuwe voorzitter van de Noordelijke Rekenkamer (NRK). Dr. P.L. Polhuis wordt voorgedragen als nieuw collegelid. De programmaraad heeft hiertoe besloten tijdens haar vergadering op 17 mei j.l.

Margreeth Smilde is historica en juriste en was in het verleden onder andere lid van Provinciale Staten Drenthe en lid van de Tweede Kamer. Daarnaast heeft zij inmiddels een lange staat van dienst als toezichthouder binnen de zorgsector en bij kennisinstellingen. Margreeth Smilde geeft aan zeer verheugd te zijn over haar voordracht. “Ik kijk er naar uit om mij in te zetten voor de NRK en om samen met mijn collega-bestuurders aan de slag te gaan.” Peter Polhuis is politicoloog en was in het verleden onder ander werkzaam als gemeentesecretaris en secretaris-directeur van Wetterskip Fryslân. Peter Polhuis heeft ervaring binnen verschillende gemeentelijke rekenkamers en vervult nevenfuncties in het openbaar bestuur en kennisinstellingen.

Drs. R. van Maurik, voorzitter van de programmaraad, is tevreden over de voordracht: “ik heb er alle vertrouwen in dat Margreeth Smilde en Peter Polhuis, samen met Jan van der Bij, de kwaliteit van het onderzoekswerk van de NRK kunnen continueren.”

Margreeth Smilde en Peter Polhuis zullen in de vergadering van PS Drenthe op 6 juli a.s. beëdigd worden, nadat de staten van Fryslân, Groningen en Drenthe tot benoeming hebben besloten.

Implementatie aanbevelingen onderzoek Berenschot
In maart van dit jaar is opdracht verstrekt aan Berenschot om onderzoek te doen naar de governance van de NRK. Op 9 mei jl. heeft Berenschot definitief rapport uitgebracht. Het bestuur van de NRK, programmaraad en ook het College van GS Drenthe onderschrijven de aanbevelingen van Berenschot. De nieuwe bestuurders, Margreeth Smilde en Peter Polhuis, hebben aangegeven positief te staan ten opzichte van het Berenschotrapport en om in overleg met de programmaraad de aanbevelingen te zullen implementeren. Berenschot stelt in haar rapport vast dat de formele kaders van de NRK op verschillende onderdelen onduidelijk zijn. De aanbevelingen zijn gericht op het realiseren van een eenduidige besturingsfilosofie en een duidelijke beschrijving van de rollen, taken en verantwoordelijkheden van de NRK. Op die wijze kan er een uitgebalanceerde en duurzame verbetering van de governance van de NRK ontstaan. Berenschot adviseert onder meer aanpassing en verheldering van de gemeenschappelijke regeling (door de drie staten), aanpassing van het directiestatuut en verduidelijking van de rol van de programmaraad.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda