Innovatie en circulaire economie leeft in Drenthe

Ruim 60 ondernemers woonden de Masterclass Circulaire Economie bij in Kasteel Coevorden EMMEN - Kennispoort Drenthe, gemeente Emmen, Stenden Hogeschool, het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie en GreenDrinks Zuidoost-Drenthe organiseerden op 14 februari een Masterclass Circulaire Economie in het Kasteel in Coevorden. Er was veel belangstelling, ruim 60 ondernemers bezochten deze Masterclass.


De bedrijven die hun verhaal deden waren Drentea, Milling Company Europe, Houtdrogerij Friesland, Brink Industrial en Van de Sant. Ze zijn allen gevestigd in Drenthe. Het zijn enerzijds gevestigde bedrijven die een omschakeling hebben gemaakt naar circulair produceren. Anderzijds spraken jonge bedrijven die vanaf het begin de keuze hebben gemaakt rest- en afvalstromen in te zetten voor diverse toepassingen.

Waarom de masterclass?
Met de masterclass over de praktijk is verkend wat de ondernemers nodig hebben om stappen te maken in de transitie naar een circulaire economie. De sprekers waren in feite de muntjes in de meter die moesten zorgen voor de discussie tijdens de workshops met als thema’s: plastics, vezelmateriaal en prestatiemetingen. Waar sta je nu als ondernemer, waar loop je tegenaan, wie en wat heb je nodig? Bedrijven uit de gemeenten Hoogeveen, Coevorden, Hardenberg en Emmen waren uitgenodigd om deel te nemen aan de masterclass.


Van lineaire naar circulaire economie

Tot op heden is er vooral sprake van een lineaire economie. Van grondstoffen maken we producten, die gebruiken we en als we er flauw van zijn of ze zijn kapot dan doen we er afstand van. Omdat het aantal mensen blijft groeien, maar de grondstoffen schaarser worden is het nodig dat we overschakelen naar een circulaire economie. Een economie waarin we onder andere veel zuiniger omgaan met de grondstoffen die we hebben en hergebruiken. Dit is een opgave die we samen moeten oppakken; bedrijven, het onderwijs, de overheid maar ook de inwoners. Hiervoor zijn koplopers uit het bedrijfsleven nodig die laten zien dat het kan en overheden die hun rol pakken om de circulaire economie aan te jagen.

Vervolg
Bedrijven willen graag op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen op het gebied van circulaire economie, willen graag in contact komen met andere ondernemers waar ze kennis mee kunnen delen of mee samen kunnen werken in de keten. Zowel de overheid, kennisinstellingen, bestaande samenwerkingsverbanden kunnen daarin helpen. Om hier een goede invulling aan te kunnen geven, komt er dus zeker een vervolg op de masterclass. Bedrijven zullen gevraagd om hierover mee te denken. Door samenwerking kunnen we de circulaire economie in Drenthe verder aanjagen.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda