Peter Boonstra en Janiek Arend plastic ambassadeurs

EMMEN - Sinds dit jaar staat er een grote oranje PET fles voor de ingang van snackbar de Bikbar aan het Marktplein in Emmen. Inititatiefnemers Peter Boonstra (eigenaar) en Janiek Arends zamelen hier met een speciaal doel plastic flesjes in.

Janiek Arends (links) en Peter Boonstra (rechts) zamelen PET flessen in (foto: Robin Giesen)Janiek Arends (links) en Peter Boonstra (rechts) zamelen PET flessen in (foto: Robin Gie

WAT VOOR INITIATIEF ZIJN JULLIE GESTART EN HOE HEET HET?

"Wij zijn een intitiatief gestart om de PET flesjes in te zamelen bij bedrijven, evenementen, verenigingen en scholen. Hiermee kunnen zij enorm besparen en gaan we gezamenlijk het zwerfaval tegen. Wij doen dit onder de naam Plastic Ambassadeurs."

WIE ZIJN DE INITIATIEFNEMERS?

"De initiatiefnemers zijn Peter Boonstra, eigenaar van de Bikbar, en Janiek Arends, pabo-student bij NHL Stenden Hogeschool."

HOE EN WANNEER IS JULLIE IDEE OM PLASTIC IN TE ZAMELEN ONTSTAAN?

"Twee jaar geleden liep Peter tegen het probleem aan dat er voor het scheiden van afval in het bedrijfsleven geen goede mogelijkheid is. Vaak moet je er extra voor betalen en zodoende hebben wij naar alternatieven gezocht. We hebben met verschillende partijen aan tafel gezeten om te kijken wat we anders zouden willen. Sinds april 2019 zijn we echt bezig met het inzamelen van plastic bij bedrijven, scholen etc."

WAT IS JULLIE DOEL?

"Wij hebben verschillende doelen, zo willen we graag dat het hele centrum van Emmen aan dit initiatief mee gaat doen, zodat we met z'n allen circulair ondernemen. Qua harde cijfers willen we volgend jaar 3 miljoen PET flessen inzamelen en zwerfafval in de regio met 70% verminderen."

HOE GAAT HET TOT NU TOE?

"Tot nu gaat het heel goed. We hebben al bijna 300.000 flesjes ingezameld vanaf de zomer tot aan vandaag. We hebben inmiddels alles opgezet om het project goed uit te voeren. Ook zijn we druk in overleg hoe we het zwerfafval aan kunnen pakken door samen te werken met bedrijven, verenigingen en scholen. Er doen al 50 partijen mee aan dit initiatief, dus wij denken dat het de goede kant op gaat!"

WAT GEBEURT ER MET DE INGELEVERDE FLESSEN?

"Je kan de flessen bij ons inleveren, maar ze worden ook opgehaald door elektrisch aangedreven tuktuk's. Vervolgens worden ze geperst en opgeslagen totdat er genoeg massa is. Onze inzamelaar haalt het plastic op en brengt het naar het recyclebedrijf. Hier worden de flessen gewassen en in kleine stukjes gemalen; zo kan er uit eindelijk een nieuw product van worden gemaakt. Stel dat er een nieuwe fles van wordt gemaakt, dan komt die weer bij ons in de snackbar en daarna in onze bakken. Dan is de cirkel rond!"

KAN IEDEREEN MEEDOEN?

"Elk bedrijf, evenement, vereniging of school kan hieraan mee doen. Je kan contact met ons opnemen via onze site of social media. Wij komen langs om een afvalscan te maken en te kijken wat je kan besparen op de afvalkosten. Ook particulieren kunnen hun steentje bijdragen: ben in je het centrum en heb je een leeg flesje? Stop 'm dan in onze oranje afvalfles!"

LEUK OM TE WETEN

"Het mooie aan dit proces, is dat we alles in Emmen hebben om het uit te voeren. Van het ophalen van het flesje met de tuktuk, tot het recyclen en verwerken en ervan. het complete recyclingproces gebeurt in Emmen!"

Wil je op de hoogte blijven van de Plastic Ambassadeurs? Bekijk de facebookpagina!

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda