De impact van kanker als het je kind treft

EMMEN - Vandaag is het wereldkinderkankerdag! Een dag om even stil te staan bij de impact van kanker. Zeker als het jouw eigen kind treft. Dit gebeurde Ursula Blaak, toen haar tienerdochter eind 2018 een kwaadaardige hersentumor kreeg met daarbij het zeldzame Cerebellair Mutisme Syndroom (CMS)* waarbij elke vorm van communicatie weg valt.


Ursula Blaak Dochter Ilse

De reis die Ursula Blaak met haar dochter Ilse heeft gemaakt heeft zij prachtig beschreven in haar boek “Hou Vol, Hou Vast” Het boek vertelt een indrukwekkend verhaal over de strijd tegen kanker en met het CMS. In het boek neemt Ursula de lezer mee in de moeilijke strijd van haar tienerdochter tegen deze ziekte. Naast de heftige momenten van onmacht, verdriet, frustratie en angst, laat het boek ook zien hoe deze emoties omgezet werden in vertrouwen, acceptatie, motivatie en kracht.

Ursula vertelt: “Ik heb dit boek geschreven om meer mensen hiermee bekend te maken. Ook hoop ik dat ik met dit boek anderen die een soortgelijke situatie hebben meegemaakt of nu meemaken van steun kan voorzien of hulp kunnen bieden.

Het is vandaag 2 jaar geleden dat we Ilse na een opname van 8 weken en 35 bestralingen mee naar huis mochten nemen om voor te bereiden op de zware chemo’s die een jaar lang zouden duren. Door een diep dal waar bijna het lichtje soms uit ging heeft ze door haar onmenselijke kracht en positieve tijd de chemo’s overleefd! De kanker overleefd! Een strijd die je als mens volledig verandert. In een positief, dankbaar en gelukkig mens! Want je leert op een harde wijze het waardevolle van het leven! Koester elke dag, leef en wees dankbaar!!! Voor elke dag die je is gegeven.”

Schrijfdebuut

Het boek is het schrijf debuut van Ursula Blaak. Vanaf het moment dat zij en Ilse overrompeld werden door de diagnose kanker, gingen ze samen het gevecht aan om te overleven. Met veel positivisme, bovennatuurlijke kracht en veel doorzettingsvermogen is het hen gelukt om de strijd tegen Kanker en CMS te winnen. Ondanks de moeilijke tijd heeft de ziekte van Ilse ook veel goeds gebracht: kleine momenten van blijdschap, dankbaarheid en geluk werden intensiever gevoeld dan ooit - zelfs gedurende de donkerste dagen.

*Cerebellair Mutisme Syndroom (CMS)
Er is weinig bekend over CMS terwijl de impact ervan desastreus is. Bij CMS vallen alle vormen van communicatie weg. Functies zoals praten, zien en slikken vielen allemaal uit, waardoor je letterlijk opgesloten kan te zitten in je eigen lichaam. CMS word veroorzaakt door een schade die aangebracht word tijdens het verwijderen van een kwaadaardige hersentumor. Wat de beschadiging precies is en waarom het ontstaat, is nog altijd onbekend. De gradaties en symptomen die door de CMS worden veroorzaakt verschilt per persoon.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda