Van Kansarm naar Kansrijk
Verschillende inleiders zullen vanuit hun eigen vakgebied hun kijk op de werkende aanpak van gezondheidsverschillen delen met de aanwezige inwoners, professionals, bestuurders en beleidsmakers. Aletta Winsemius van de Raad van de Volksgezondheid en Samenleving(RVS) geeft een toelichting op de adviezen die de RVS daarover het afgelopen jaar heeft uitgebracht. De Rijksuniversiteit Groningen levert via Tialda Haartsen en Arie Dijkstra een bijdrage over gezondheidsinterventies en Gerjan Navis van het UMCG reflecteert op de aanpak van onderop, die in de Veenkoloniën nodig is.
De aandacht voor kansenongelijkheid en gezondheidsproblemen is actueel. Zo heeft het kabinet de SER recent gevraagd om voor eind 2022 een advies te geven over maatregelen om gezondheidsachterstanden aan te pakken. Gezondheidsproblemen zijn vaak onderdeel van achterliggende problematiek zoals schulden, armoede, laaggeletterdheid en werkloosheid. Thema’s waar het programma Kans voor de Veenkoloniën zich o.a. op richt.
Kans voor de Veenkoloniën zet zich in voor de gezondheid van iedereen die woont, werkt en leeft in de Veenkoloniën. Samen met bewoners, gemeenten en betrokken organisaties werkt het programma aan het verkleinen van gezondheidsverschillen in de regio, met een aanpak die werkt.
Het programma bevindt zich momenteel in de derde fase. Een mooi moment om inwoners, professionals en beleidsmakers op de hoogte te brengen van de ontwikkelingen en perspectieven. Een meerjarige aanpak is nodig om echt verschil te kunnen maken. Het gaat om nieuwe vormen van samenwerking tussen inwoners en gemeenten, waarmee de leef- en systeemwereld bij elkaar worden gebracht.
Frits Alberts, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van Kans voor de Veenkoloniën kijkt uit naar de conferentie en stelt dat alleen door samenwerking van alle partijen gewerkt kan worden aan gezondheidsverschillen.
Dagvoorzitter burgemeester van Emmen Eric van Oosterhout kondigt tijdens de middagconferentie verschillende inleidingen en video’s van inwonersinitiatieven en projecten aan.
Daarnaast zijn er vijf worskhops: over (het opzetten van) bewonersinitiatieven, door Kracht van de Veenkoloniën; goede geboorte- en nazorg, vanuit Goede Start; bestrijding van armoede met de inzet van ervaringsdeskundigen door Alliantie van Kracht. Daarnaast wordt er in een workshop ingegaan op de grote transitieopgave, bekostigingen en het bereiken van inwoners.
Meer weten over Kans voor de Veenkoloniën of de conferentie? Kijk dan op www.kvdvk.nl!