45 jaar Jongerencentrum Goeroe

SCHOONEBEEK - In het weekend van 15, 16 en 17 maart vieren we het 45 jarig bestaan van Goeroe. Opgericht in maart 1968 is Goeroe alweer toe aan haar negende lustrum. Een jongerencentrum dat 45 jaar onafgebroken bestaat en al die tijd geheel zelfstandig door jongeren wordt bestuurd is een prestatie waar we trots op mogen zijn. Het negende lustrum wordt uitgebreid gevierd met live-muziek, een kindervoorstelling en een re?nie van huidige en oud (werkgroeps)leden.

Korte geschiedenis. Op 9 maart 1968 koos een groep jongeren uit hun midden een bestuur, dat zich bezig ging houden met het verkrijgen van een eigen gebouw. Een aantal van deze bestuursleden toog hierop naar burgemeester Capetti met de vraag of hij “woonruimte” voor de soos wist. Het gemeentebestuur stond hier welwillend tegenover en op 31 mei werd de boerderij aan de Pienhoek toegewezen aan de jongeren. Deze was door de gemeente eerder aangekocht met het oog op eventuele uitbreiding van de MAVO. Na een aantal maanden verbouwen werd het jeugdcentrum op 6 september door locoburgemeester G.H. Scherpen geopend.

Het jeugdcentrum werd door de jongeren Groep 40 genoemd omdat een bestuurslid een stempel met dat opschrift had gevonden. In de loop van 1969 werd deze naam veranderd in Padonis. Helaas was dit pand geen lang leven beschoren want in de nacht van 27 op 28 september 1970 brandde de boerderij volledig af. Met hulp van de gemeente vonden de jongeren binnen een week na de brand een nieuwe soosruimte in de vroegere melkfabriek van de VLC.

Het achterste gedeelte en de kelders van de voormalige melkfabriek werden verbouwd en ingericht tot soosruimte en op 11 december 1970 werd het nieuwe gebouw geopend. Groep 40 en Padonis was verleden tijd en dit werd gesymboliseerd met een nieuwe naam: Goeroe. De jongeren uit het nieuwe jongerencentrum wilden hun erkentelijkheid tonen voor de steun van de gemeente na de brand en gaven een beeld aan de bevolking van het dorp. In oktober 1971 werd “De Rode Haan” gemaakt en geplaatst.

De onthulling werd gedaan door de burgemeester, brandweer, politie en de Bazuin. Als symbool voor het afbranden van Padonis staat dit beeld nog steeds op de plek waar zich vroeger de boerderij bevond. De ruimte in de melkfabriek bleef tien jaar dienst doen als jongerencentrum; in 1980 werd begonnen met het verbouwen van de boerderij aan de Hankenhofweg en in december van dat jaar werd het nieuwe gebouw geopend. Deze verbouwde boerderij is nu al 33 jaar in gebruik als jongerencentrum.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda