Aanbod van arbeid stijgt, vraag naar arbeid daalt

EMMEN - De Nederlandse arbeidsmarkt staat er op dit moment niet florissant voor. Aan de aanbodzijde hebben we te maken met een oplopende werkloosheid, terwijl aan de vraagzijde het aantal openstaande vacatures sinds 2003 niet meer zo laag is geweest. Om de vraag te kunnen beantwoorden hoe de arbeidsmarkt ervoor staat ten opzichte van het verleden, is het noodzakelijk om de stand van zaken te kunnen kwantificeren. Daarom heeft UWV de ‘Spanningsindicator Arbeidsmarkt’ ontwikkeld. Dit instrument geeft de verhouding weer tussen de openstaande vacatures en de werkzoekenden die minder dan 6 maanden werkloos zijn en als zodanig bij UWV staan ingeschreven. Hiermee wordt in feite de direct beschikbare vraag vergeleken met het direct beschikbare aanbod.

Met behulp van de Spanningsindicator kan worden bepaald of er sprake is van een krappe dan wel ruime arbeidsmarkt. De grenzen tussen de verschillende typeringen van de markt zijn zodanig gekozen dat er bij twee keer zoveel kortdurend werkzoekenden als openstaande vacatures gesproken wordt van een zeer ruime markt. Bij minimaal twee keer zoveel openstaande vacatures als kortdurend werkzoekenden is de arbeidsmarkt zeer krap. Ertussen zitten nog de typeringen ruim, gemiddeld en krap. 

Deze informatie kan van belang zijn voor diverse partijen. Zo zijn werkgevers geïnteresseerd in de beschikbaarheid van personeel op de arbeidsmarkt. Aan de andere kant willen intermediairs en werkzoekenden graag weten waar de kansen liggen op de arbeidsmarkt en wanneer de wensen mogelijk naar beneden moeten worden bijgesteld. Daarnaast zijn de gegevens interessant in beleidsmatig opzicht. 

Zeer ruime arbeidsmarkt in Nederland
Aan het einde van het eerste kwartaal van 2013 is de arbeidsmarkt in Nederland zeer ruim te noemen, net als eind vierde kwartaal 2012. De laatste keer dat er daarvoor sprake was van een zeer ruime arbeidsmarkt betrof de tweede helft van 2003. In de periode 2006 tot en met 2008, jaren met sterke economische groei, was de arbeidsmarkt krap tot zeer krap.

Voor sommige beroepen is de markt nog krap
Een zeer ruime arbeidsmarkt betekent dat er relatief veel kortdurend werkzoekenden staan ingeschreven ten opzichte van het aantal openstaande vacatures. Logischerwijs betekent dit dat voor veel beroepsgroepen de arbeidsmarkt eveneens ruim of zeer ruim is. Maar er zijn ook uitzonderingen. Zo is de markt voor wetenschappelijke economische en administratieve beroepen zeer krap. Hieronder vallen bijvoorbeeld informatici en economen. Voor wetenschappelijke technische beroepen is de arbeidsmarkt krap. Belangrijke beroepen in deze categorie zijn werktuigbouwkundigen en materiaalkundigen. Daarnaast wordt bijvoorbeeld voor hogere en wetenschappelijke medische beroepen de arbeidsmarkt getypeerd als gemiddeld. Hier gaat het voornamelijk om artsen en therapeuten. Voor de meeste overige beroepsgroepen is er sprake van een ruime of zeer ruime markt.

Bij herstel vanaf 2014
Hoe ziet de toekomst van de arbeidsmarkt eruit? De UWV Arbeidsmarktprognose van begin juni verwacht een verdere stijging van het aantal bij UWV geregistreerde niet-werkende werkzoekenden (nww) in 2013 en 2014. De vacaturemarkt zal volgend jaar, bij een lichte economische groei (voorspelling CPB: 1%), naar verwachting sneller groeien dan de stijging van het aantal nww. Voor de arbeidsmarkt als geheel betekent dit dat we in 2013 waarschijnlijk nog het hele jaar te maken krijgen met een zeer ruime markt. Voor 2014 wordt verwacht dat het herstel inzet en de arbeidsmarkt in het algemeen minder ruim wordt.(bron VPB Emmen)

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda