Aandacht voor ketenaanpak Drentse producten
Zondag 27 september zal gedeputeerde Munniksma de pollepel doorgeven aan burgemeester Out van Borger-Odoorn, aangezien in Borger volgend jaar de startbijeenkomst plaatsvindt. Het overhandigen van de pollepel benadrukt dat het een terugkerende activiteit is. Het betreft een Rode Kei (uit de imagocampagne âDrenthe doet wat met je!â) met daarop een grote âgoudenâ pollepel. Doelstelling van de Week van de Smaak is om jong en oud meer kennis bij te brengen over de basisbeginselen van de voedselproductie en de bereiding van voedsel. âSmaakâ is daarbij het sleutelwoord.
Centraal in het project de Smaekmakers is de aanzet tot meer samenwerking tussen producenten en afnemers. Telers, bakkers, slagers en restaurants kunnen samen een duurzame keten vormen. Met als resultaat: pure, duurzame streekproducten, van akker tot bord. Het gaat om een project gedurende de periode van drie jaar, een aanzienlijke periode om het duurzaam te maken en te houden. Belangrijke succesfactoren hierin zijn: kwaliteit, passie voor voedsel en vertrouwen. Samen producten slim vermarkten.
Het project Smaekmakers van Drenthe is een samenwerkingstraject van het Recreatieschap Drenthe met Stichting Proef de Pure Provincie, Marketing Drenthe, Landbouwe, Ooms Innpuls, Drents Goed Streekproducten en Drentse ondernemers. Vanuit het provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied (pMJP) levert de provincie Drenthe een bijdrage van 148.500 euro aan de Smaekmakers. De deelnemende partijen en ondernemers dragen ruim 100.000 euro bij.