Boek over Duitse Emslandlager

EMMEN - Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven naar schatting 100.000 krijgsgevangenen en 80.000 politieke- en strafgevangenen in de zogeheten Duitse Emslandlager. Twee ervan - de kampen Versen en Fullen, op pakweg 15 kilometer ten oosten van Emmen - staan centraal in het boek `Kamp Fullen'. Het is gebaseerd op gedetailleerde dagboekfragmenten en tekeningen van de geïnterneerde Italiaanse militair Ferrucio Francesco Frisone (1909-1973). Pas na zijn dood vindt zijn zoon Giovanni zijn vader's met potlood vastgelegde beelden en de op snippers papier vastgelegde mensonterende lotgevallen. Samen met zijn echtgenote Deborah Smith raakt hij enthousiast over het idee het materiaal te bundelen tot een boek. Sinds enkele maanden - drie jaar na het verschijnen van de Engelstalige versie `From Albania to Fullen'- ligt de Nederlandse vertaling van het bewerkte dagboek in de boekhandel. Vertaler is overigens de in onze regio opgegroeide Koen de Groote, die als auteur/vertaler in Doesburg tevens de uitgeverij Lalito uitbaat. `Al sinds mijn jeugd in de zuidoosthoek heb ik een sterke betrokkenheid gevoeld met de vreselijke ontberingen die krijgsgevangen binnen de Emslandlager ten deel viel', vertelt De Groote. De overzetting van het boek in onze moerstaal liep dan ook synchroon met intensieve gesprekken met bovengenoemde Givannio en Deborah. `Kamp Fullen' is bij twee Emmer boekhandels verkrijgbaar.


Pas na zijn dood vindt zijn zoon Giovanni zijn vader's met potlood vastgelegde beelden en de op snippers papier vastgelegde mensonterende lotgevallen. Samen met zijn echtgenote Deborah Smith raakt hij enthousiast over het idee het materiaal te bundelen tot een boek. Sinds enkele maanden - drie jaar na het verschijnen van de Engelstalige versie `From Albania to Fullen'- ligt de Nederlandse vertaling van het bewerkte dagboek in de boekhandel.

Koen de Groote

Vertaler is overigens de in onze regio opgegroeide Koen de Groote, die als auteur/vertaler in Doesburg tevens de uitgeverij Lalito uitbaat. `Al sinds mijn jeugd in de zuidoosthoek heb ik een sterke betrokkenheid gevoeld met de vreselijke ontberingen die krijgsgevangen binnen de Emslandlager ten deel viel', vertelt De Groote. De overzetting van het boek in onze moerstaal liep dan ook synchroon met intensieve gesprekken met bovengenoemde Givannio en Deborah.

`Kamp Fullen' is bij twee Emmer boekhandels verkrijgbaar.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda