Defil? keert terug bij SIVO
De organisatie heeft gehoor gegeven aan die wens en tijdens de openingsdag, woensdag 4 augustus, trekt een bonte stoet van dansers en danseressen in hun kleurige kledij door het dorp Odoorn, om door te gaan naar het festivalterrein waar de officiële opening wordt gehouden. Ook op de sluitingsdag, zondag 8 augustus, zal een prachtige optocht met dansgroepen door enkele straten van Odoorn trekken.
De organisatie van SIVO heeft verleden jaar tijdens het evenement twee enquêtes gehouden. De eerste had als doel inzicht te krijgen op welke wijze de bezoekers geïnformeerd waren over het SIVO festival en via deze enquête is getracht inzicht te krijgen in de samenstelling van de bezoekersgroep. Een tweede enquête was om te onderzoeken hoe de bezoekers SIVO waarderen, welke onderdelen positief of negatief worden beoordeeld en welke suggesties voor verbetering er zouden komen.
Uit de enquête kwam ook naar voren dat maar liefst 24 procent van de bezoekers voor de eerste keer naar Odoorn kwam. Van de bezoekers komt bijna 50 procent van buiten een straal van 50 km van Odoorn. Bezoekers waren erg gecharmeerd van het festival, vooral wat betreft diversiteit en sfeer. Het rapportcijfer dat SIVO toebedeeld kreeg was hoog: 8.1.
Ook dit jaar kent het internationale folkloristische dansfestival SIVO weer veel diversiteit. Maar liefst achttien dansgroepen van buiten Nederland komen naar Odoorn en ook vijf Nederlandse groepen zijn vastgelegd voor het festival. Onder hen ook de Tjongerskotsploech uit Heerenveen. Kenmerkend voor deze groep zijn de kostbare sieraden van de dames, zoals de zilveren beugeltas, de zilveren chatelaine, gouden halskettingen, gouden armbanden en het breed gouden of zilveren oorijzer waarmee de danseressen zich tooien.
Overigens komt impresario Geert Nijhof nog wel een paar obstakels tegen bij het vastleggen van dansgroepen. âOp het laatste moment zijn we verrast door administratieve en financiële problemen bij twee buitenlandse folkoregroepen. Een dansgroep uit Indonesië kreeg de financiering van de reis niet rond en met een groep uit India ontstonden problemen met het verkrijgen van de juiste visums. Op de ambassade in Bombay bleken slechts zes leden van de groep voor een visum in aanmerking te komen. De rest van de aanvragen werd afgewezen. Over de reden tast ik nog in het duisterâ, aldus SIVO-impresario Geert Nijhof.
Inmiddels vindt er koortsachtig telefoon- en e-mailverkeer plaats, wat heeft geresulteerd dat India alsnog besloten heeft met een afgeslankte groep naar Odoorn te komen. Over een mogelijke vervanger van Indonesië vindt nog overleg plaats. Een Turkse groep, die had aangegeven wel belangstelling te hebben om op deze korte termijn nog een reis naar Nederland te organiseren, heeft alsnog om financiële redenen moeten afhaken. Naar een andere groep wordt via wereldwijde contacten nog gespeurd.
De organisatie heeft er alle vertrouwen in dat Nijhof er in slaagt een waardige vervanger voor de Indonesische groep te vinden. Dansers en danseressen worden zoals traditie is, vooral ondergebracht bij gastgezinnen. Die zitten verspreid over een groot gebied, Van Odoorn zelf, tot in Emmen, Barger-Compascuum en Ter Apel. Maar ook in Westerbork, Sleen en Borger zijn gastgezinnen te vinden die leden van de internationale dansgroepen onderbrengen.
Naast het dansfestival is er op 7 augustus de Zinderende SIVO Zaterdag, een dag met vele activiteiten. Deze dag staat in het teken van het Midden-Oosten. Tijdens het 26e SIVO-festival is op de âZinderende Zaterdagâ het festivalterrein gehuld in Oosterse sferen. De Zinderende SIVO Zaterdag wordt gevuld met muziek, een fakir, een vuurspuwer, een buikdanseres en nog veel meer. Het internationale folkloristische dansfestival SIVO, van woensdag 4 tot en met zondag 8 augustus in Odoorn is een feest dat culturen uit de gehele wereld dichter bij elkaar brengt.
(Foto Klaas Dijkstra)