Symposium Landrecht van Drenthe

ASSEN - Overal waar mensen samenleven is er een behoefte aan rechtspraak. Aan regels waar men aan kan toetsen of bepaald gedrag juist of onjuist is. Drenthe maakt daar geen uitzondering op. Al in 1412 laat de toenmalige landsheer, bisschop Frederik van Blankenheim, de gebruiken en gewoonten in Drenthe optekenen. Nog geen wetboek, maar wel een richtlijn. Pas in 1614 krijgt het de status van een wetboek en vormt de basis voor de rechtspraak. Een boeiend stukje geschiedenis in een tijd waarin steeds meer zaken voor de rechter worden uitgevochten.

De Drentse Historische Vereniging organiseert daarom op 30 oktober een symposium over het Landrecht van Drenthe. Over het ontstaan, de betekenis en de ontwikkeling. Er zijn vier inleiders. Onder hen de oud-rijksarchivaris van Drenthe Mr. Frank Keverling Buisman. Hij studeerde Nederlands recht aan de Universiteit Utrecht. Hij behaalde in 1971 het doctoraal diploma. Na het behalen van het diploma hoger archiefambtenaar in 1973 volgde een aanstelling tot chartermeester bij het Rijksarchief in Drenthe.

In 1980 werd hij er waarnemend rijksarchivaris, in 1984 rijksarchivaris. In 1986 promoveerde Keverling Buisman aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1987 is Keverling Buisman rijksarchivaris in de provincie Gelderland. Andere inleiders zijn Mr. R. Geene, Mr. G. Becker en Mr. F. Sieders. Dagvoorzitter is Dr. Michiel Gerding, provinciaal historicus.

Het symposium wordt op zaterdag 30 oktober 2010 gehouden in advocatenkantoor Geene, Doornbosch en Willigen in Assen en begint om één uur. Vanaf half één zijn bezoekers welkom en is er soep met een broodje. En iedereen is welkom. Je hoeft geen lid te zijn van de vereniging. Opgave vooraf door overmaking van € 12,50 (leden DHV) en € 15 (niet-leden) op rekeningnummer 1526.79.154 t.n.v. DHV, Assen.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda