UW ERFENIS EN DE AWBZ

"Het verzorgingshuis en de thuiszorg zijn niet gratis" "AWBZ slokt eigen huis van oudere op" WEERDINGE - Op dinsdag 26 maart a.s. om 20.00 uur verzorgen de heer mr. Jos Kral, notaris en mevr. mr. Mischalin van Wijk, kandidaat-notaris van het notariskantoor Kral en Schukken Netwerk Notarissen een presentatie en gaan zij uitleg geven over de AWBZ en uw erfenis. Sinds 1968 kent Nederland de AWBZ, hiermee worden de kosten gedekt van langdurige zorg thuis of in een zorginstelling. Om zorg te kunnen krijgen die door de AWBZ wordt vergoed is een indicatie nodig, terwijl bovendien een eigen (inkomensafhankelijke) bijdrage dient te worden betaald door de ontvanger van de zorg. De maximale eigen bijdrage in 2013 is ongeveer ? 2.200,00 per maand.

Bij het berekenen van de eigen bijdrage wordt uitgegaan van het inkomen van de persoon in kwestie, welk inkomen tot 2013 werd verhoogd met 4% van uw vermogen. Dit percentage is per 1 januari 2013 verhoogd tot 12% van uw vermogen. Deze bijtelling wordt de "vermogensinkomensbijtelling" genoemd. De bijtelling geldt overigens alleen voor personen die een vermogen hebben boven het heffingsvrij vermogen van "box 3" (2013: ongeveer € 21.000,00).

Indien u in een verzorgingstehuis komt en op u de vermogensinkomensbijtelling van toepassing is, dient u dus uw vermogen aan te wenden om de kosten van zorg en huisvesting te kunnen voldoen.

Kunt u uw vermogen nog veilig stellen door het (gedeeltelijk) over te dragen aan uw kinderen?
Op dit moment (begin 2013) kent de regeling geen "bevriezingsmoment" waarop uw vermogen wordt vastgesteld. Dat wil zeggen dat u op dit moment ook tijdens uw verblijf in een AWBZ instelling nog vermogen kunt schenken aan uw kinderen waardoor de grondslag voor de vermogensinkomensbijtelling ook tijdens uw verblijf in een AWBZ-instelling nog kan worden verlaagd. Of er in de toekomst niet alsnog een bevriezingsmaatregel in de wet komt, kunnen wij vanzelfsprekend niet voorspellen.

Het is echter - zoals het spreekwoord zegt - altijd beter om te voorkomen dan om te genezen. Hoe kunt u voorkomen dat uw vermogen ten prooi valt aan de vermogensinkomensbijtelling?

Ten eerste door te zorgen voor een goed testament.
Onze testamenten zijn vanaf begin januari 2013 zodanig aangepast dat bij overlijden van de eerststervende de langstlevende er – in afwijking van de wet – voor kan kiezen dat de gehele erfenis van de overleden partner bij de kinderen terecht komt. Natuurlijk wordt wel vastgelegd dat die erfenis pas door de kinderen opeisbaar is op het moment dat er ook daadwerkelijk dient te worden ingeteerd door de langstlevende! Zonder testament, of met een testament dat niet op de AWBZ bijtelling is ingericht, wordt uw gehele vermogen in de vermogensinkomensbijtelling betrokken. Met het juiste testament kunt u de helft van uw vermogen veilig stellen.

NB: de tekst van testamenten die vóór 2013 zijn opgemaakt, houden geen rekening met de per die datum ingevoerde verhoging van vermogensinkomensbijtelling.

Ten tweede kunt u schenken aan uw kinderen.
Door aan uw kinderen "schenkingen op papier" te doen, merkt u zelf (nog) niets van het feit dat u vermogen heeft overgedragen aan uw kinderen (behalve een verschuiving in box 3). Het geschonken vermogen wordt op papier eigendom van de kinderen, maar zij kunnen dit pas opeisen op het moment dat er ook daadwerkelijk dient te worden ingeteerd door de ouder(s).

Beide manieren van vermogensoverdracht zorgen ervoor dat uw kinderen uw vermogen pas ontvangen op het moment dat u het anders zou moeten aanwenden als eigen bijdrage. Indien u nooit gebruik hoeft te maken van de AWBZ-zorg, raakt u dus nooit de beschikking over uw vermogen kwijt!

Opgave:
telefonisch      : 0591 - 617450  of
email               : dorpshuis@weerdinge.info
plaats              : Weerdinger Dorpshuis, Emmerhoutstraat 1
Toegang         : gratis maar Vol = Vol

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda