Wie bouwt de mooiste en hoogste Paasbult in de ZO-hoek van Drenthe?
Wat komt er allemaal kijken bij het bouwen van een paasvuur? Wij hebben een lijst met 15 aandachtspunten waaraan men moet denken. Deze lijst â èn de richtlijnen - kan men aanvragen bij Gerhard Croesen, tel. 0591-361431 of bij Luc Strating, tel. 0524-552131. Ook kan men de informatie op de website www.aolvolkemmen.nl van ât Aolâ Volk vinden onder Paasvuren.
Om mee te doen aan de keuring kan men zich tot 23 april opgeven bij bovengenoemde heren.
De prijsuitreiking is op 2e paasdag om 17.00 uur in â ât Wapen van Emmen â te Emmen.
Er worden geldprijzen en 3 bekers beschikbaar gesteld én er worden 2 wisselbekers uitgereikt. Ook ontvangt men een beoordeling met het behaalde resultaat.
Aandachtpunten organiseren paasvuur zijn:
Â
2 = Zorg voor een goede organisatie (zoals paasvuurcomité, stichting paasvuur, bestaande vereniging), die als organiserende partij vergunningen en locatie regelt. Zij zorgen ook voor de opbouw van de paasbult, voor de veiligheid en orde bij het paasvuur zelf.
3 = Vergunningen met de gemeente regelen: milieuvoorwaarden, brandveiligheid, controle.
Zorg voor onderling overleg. Respecteer elkaar en de regels, zodat milieucontroles van het type âovervalcommandoâ vermeden worden.
4 = Plek aanvragen c.q. aanwijzen voor paasbult, incl. verzamelen van aangevoerd materiaa.
Paasvuur moet minstens 50m van de bebouwing verwijderd zijn en geen brandgevaar voor de buurt (rieten daken) opleveren. Zie de voorwaarden in de vergunning.
5 = Controle op brandmateriaal. Let op de voorwaarden in de vergunning. Alle aangevoerde materiaal moet puur zijn: onbewerkt hout zonder lijm, metaal- of kunststofdelen, ât liefst gewoon snoeihout, riet, stro, oude manden e.d.. Alles wat niet verbrandt, moet later weer opgeruimd worden (spijkers en andere ijzerwaar). Mogelijk kan men voor het gebrachte snoeihout dezelfde vergoeding vragen die de gemeente rekent, om de kosten te dekken.
6 = Opbouw van de paasbult geschiedt door eigen vrijwilligers. Maak afspraken wie de leiding heeft. Let op veiligheid. Vermijdt ongelukken door vallen van ladders, klem raken door zware houtpartijen, door schuiven van de houtbult of door uitstekende en zwiepende takken e.d.. Is de WA-verzekering geregeld?
7 = Houdt de paasbult in de dagen voor Pasen in de gaten. De ervaring leert dat onverlaten alsnog (âs nachts) rommel en troep op de paasbult kwijt willen, of dat ontuig voortijdig de paasbult in de hens jaagt.
8 = De jeugd gaat, meestal op paasmaandag, met de boerenwagen rond om materiaal te verzamelen voor het aansteken van de bult. Dit onder het zingen van het volgende lied:
Hej ok aole wannen
Die wij tâaovond brannen
Hej ok ân bossien stro of riet
Anders braand oes Paosvuur niet.
9 = Het aansteken van het paasvuur is een plechtige gebeurtenis: âEen paasvuur is niet zomaar een fikkieâ. Gebruikelijk is dat een autoriteit of iemand uit de gemeenschap âdie het verdientâ het paasvuur mag ontsteken. Wat ook gebeurt is dat kinderen met een fakkeloptocht het terrein oplopen, achter de muziek aan en zich rondom de paasbult opstellen. Op een teken mogen zij (met hun ouders) het vuur aansteken (in het stro rondom de houtbult)
10 = Een paasvuur is een openbaar vuur, ook op particulier terrein. Het publiek moet er in principe vrij naar toe kunnen. Een paasvuur is ook een sociaal vuur. Vandaar het ritueel van het ontsteken, de kinderoptocht met fakkels, de muziekkapel en soms de traktatie of de verkoop van koek en versnaperingen (warme chocolademelk?).
11 = Als de paasvuren branden, komen er van heinde en verre mensen op af. Het verkeer is dan tijdelijk een zootje in het donker, maar dat probleem lost zich vrijwel altijd vanzelf weer op.
12 = Vaak wordt er een
14 = Nadien: napraten, nagenieten en plannen maken voor volgend jaar.
A)Â Â Richtlijnen bouwen MOOISTE Paasbult. Â Nogmaals; de materialen mogen tijdens en na verbranding niet schadelijk zijn voor het milieu!
 A2)     Vorm:
A1)Â Â Â Â Â Materiaal:Â Â Â Â
Het beste is om materiaal te gebruiken wat er vroeger ook was, b.v. takken, bladverliezende hagen, stro en riet. De inhoud mag eventueel andere materialen bevatten, maar het moet milieuvriendelijk materiaal zijn. Dit mag men vanaf de buitenkant niet zien.
De vorm moet van bovenaf gezien rond zijn. De hoogte moet gelijk of hoger zijn dan de breedte. Bovenop moet iets afgerond zijn. Des te groter de bult des te beter. De bult mag niet bijgeknipt worden.
A3)Â Â Â Â Â Meiboom:
Dit kan het beste een lijsterbes of een berk zijn van ongeveer 4 meter hoog. Het mag natuurlijk ook een andere boom zijn als het maar geen jeneverbes, een conifeer of een den is. De boom moet midden op de bult staan en men mag er eventueel een rieten korf in hangen met wat stro of riet
A4)Â Â Â Â Â Teerton:
De teerton moet eigenlijk een duigenton (harington) zijn. Deze moet bevestigd worden aan een paal die even hoog of hoger als de bult is. Bij de teerton moeten afgesleten bezems zonder steel van twijgen hangen/liggen. Met deze brandende bezems werd vroeger de teerton aangestoken. De paal moet plm. 10 a 15 meter vanuit de bult staan. De teerton mag niet gevuld zijn met schadelijke materiaal voor het milieu.
A5)Â Â Â Â Â Netheid:
Dit is heel belangrijk! Allerlei rommel en takken verwijderen. Rondom de bult aanharken of ploegen. Oud papier e.d. mag niet rondom de bult gelegd worden tot vlak voor het aansteken van de bult.
B)Â Â Richtlijnen bouwen HOOGSTE Paasbult
B1)Â Â Â Â Â Materiaal:
Dit kan bijv. zijn, takken, hagen, coniferen, stro, riet en onbehandeld hout.
De materialen mogen tijdens en na verbranding niet schadelijk zijn voor het milieu!
B2)Â Â Â Â Â Vorm: De bult moet zo hoog mogelijk worden. De vorm is onbelangrijk.
B3)Â Â Â Â Â Netheid:
Dit is heel belangrijk! Allerlei rommel en takken op de bult gooien. Rondom de bult aanharken of ploegen. Oud papier e.d. mag niet rondom de bult gelegd worden tot vlak voor het aansteken van de bult.
Â
                                                                      De paasvuren commissie.