Laatste turfafgraving van Nederland is cultureel erfgoed.

BARGER COMPASCUUM -?? Afgelopen zondag stond weer de Nationale Veendag op het programma van de historische vereniging â??t Aole Compas en het Veenpark in het Drentse Barger-Compascuum.

Een mooi moment voor de organisatie om deze dag als startpunt te gebruiken van een project tot behoud van de laatste veenpunt van Nederland in het hoogveengebied van het Veenpark en terug brengen in oorspronkelijke staat. Tijdens de Nationale Veendag waren ruim 40 vrijwilligers in actie om via demonstraties het plan te presenteren aan genodigden van de gemeente, provincie en de pers. De rest van de dag demonstreren ze de complete vervening aan de bezoekers van het park en geven uitleg over de plannen.

Het hoogveengebied Berkenrode, onderdeel van het Veenpark, is belangrijk cultureel erfgoed. De authentieke veenput vormt samen met het totale hoogveengebied een cultureel landschappelijk topstuk. Hier is 4.000 jaar geschiedenis, van veenvorming tot agrarische ontwikkeling, in een oogopslag te overzien en te beleven. Doel van het project is om de bezoeker in de toekomst niet alleen mee te nemen naar de tijd van de Grote Vervening maar ook te informeren over de gevolgen voor, en veranderingen in, het landschap. Voor, tijdens en na de Grote Vervening.

Van de vorming van de metersdikke veenlaag tot en met de agrarische bedrijvigheid op de vruchtbare dalgrond. Sluitstuk is de AVEBE-fabriek, met oude oorspronkelijke materialen herbouwd en fabrieksinrichting en stoommachines uit de voormalige “Twee Provinciën” te Stadskanaal. Tijdens de rondleiding door Veenpark directeur Harrie Keuter en Herman Lubbers, voorzitter van de Historische vereniging ’t Aole Compas kregen de genodigden alle informatie van het werk in het veen.


Ook burgemeester Eric van Oosterhout liet zich uitvoerig informeren wat de plannen van het Veenpark zijn. (foto Bennie Wolbers) Zie ook het fotoboek

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda