Boeken die opvielen in 2011 in de eerste Literaire Hemel van 2012

AMEN - Vrijdag 13 januari zijn drie schrijvers uitgenodigd in Amen, wiens boeken bij het bespreken van de literaire oogst van het afgelopen jaar herhaaldelijk werden genoemd. Eind december hebben medewerkers van de cultuurredactie van verschillende kranten lijstjes gemaakt. Danielle Serdijn van de Volkskrant en Joep van Ruiten van het Dagblad van het Noorden zetten beiden ?Naar de overkant van de nacht? van Jan van Mersbergen op 1. Ook Aleid Truijens eindigde met haar biografie van F.B. Hotz hoog in de persoonlijke top 3 van recensenten. En de verhalenbundel ?De dronken rechtsbuiten? van Herman Sandman is uitgeroepen tot Beste Groninger Boek 2011. In caf? de Amer zullen Annette Timmer en Albert Haar Jan van Mersbergen, Herman Sandman en Aleid Truijens interviewen over hun werk.

Jan van Mersbergen (1971) debuteerde in 2001 met de roman “De grasbijter”, die genomineerd werd voor de Debutantenprijs. “Naar de overkant van de nacht” is zijn zesde roman. Tegen de kleurrijke achtergrond van Vastelaovond, de Venloze benaming voor carnaval, ontvouwt zich het verhaal van een man die niet alleen de dieperliggende lagen van het feest ontdekt – de warmte, de saamhorigheid, de serieuze ondertoon van de gein en dwaasheid – maar die zich ook afvraagt of hij zichzelf niet is kwijtgeraakt in de zorg voor zijn vriendin en haar kinderen. Gerbrand Bakker, die in zijn “Winterboek” ook een schaatsverhaal van Jan van Mersbergen opnam, schreef over “Naar de overkant van de nacht”: http://www.gerbrandsdingetje.nl/Mooi. Stil en razend, geconcentreerd en losgeslagen. Echt. Pet af. In café De Amer zullen Annette Timmer en Albert Haar Jan van Mersbergen, Herman Sandman en Aleid Truijens interviewen over hun werk.

Jan van Mersbergen is genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2011.

Herman Sandman (1965) kreeg landelijke bekendheid met “De dronken rechtsbuiten”, waarin hij treffend het Groninger amateurvoetbal beschrijft en de types die daar hun tijd in stoppen. De observaties en humoristische toon uit die bundel zijn in zijn nieuwe boek “De lange leegte” duidelijk terug te vinden. De lezer maakt kennis met de no-nonsense wereld van Oost-Groningen, waar Herman Sandman opgroeide en leert dat je de man wel uit de Veenkoloniën krijgt, maar de Veenkoloniën niet uit de man.

Aleid Truijens (1955), schrijfster, journalist, recensent en columnist voor De Volkskrant werkte zeven jaar aan de biografie van F.B. Hotz (1922-2000), de ietwat eenzelvige schrijver en trompettist. Hotz debuteerde op zijn vierenvijftigste met “Dood weermiddel en andere verhalen” en in de ruim twintig jaar die volgde schreef hij een alom geprezen, zij het klein oeuvre bij elkaar, dat in 1998 bekroond werd met de P.C. Hooftprijs.

De nieuwe folder met het complete programma t/m april 2012 is te vinden op www.literairehemel,nl
De
Literaire Hemel, vrijdag 13 januari 2012 in café De Amer in Amen
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: € 10,00

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda