Laatste turfafgraving van Nederland is cultureel erfgoed.

BARGER COMPASCUUM - Nationale Veendag op zondag 26 mei is start van project in Barger-Compascuum. De historische vereniging ‘t Aole Compas en het Veenpark in het Drentse Barger-Compascuum willen de laatste authentieke turfafgraving van Nederland behouden en, nog meer dan nu al het geval is, terug brengen in oorspronkelijke staat. Als startpunt voor het project is de Nationale Veendag in het leven geroepen.


Zondagochtend 26 mei, op de Nationale Veendag, presenteren. 30 vrijwilligers het plan aan genodigden en de pers. De rest van de dag demonstreren ze de complete vervening aan de bezoekers van het park en geven uitleg over de plannen. Het hoogveengebied Berkenrode, onderdeel van het Veenpark, is belangrijk cultureel erfgoed. De authentieke veenput vormt samen met het totale hoogveengebied een cultureel landschappelijk topstuk. Hier is 4.000 jaar geschiedenis, van veenvorming tot agrarische ontwikkeling, in een oogopslag te overzien en te beleven.

Doel van het project is om de bezoeker in de toekomst niet alleen mee te nemen naar de tijd van de Grote Vervening maar ook te informeren over de gevolgen voor, en veranderingen in, het landschap. Voor, tijdens en na de Grote Vervening. Van de vorming van de metersdikke veenlaag tot en met de agrarische bedrijvigheid op de vruchtbare
dalgrond. Sluitstuk is de AVEBE-fabriek, met oude oorspronkelijke materialen herbouwd, en fabrieksinrichting en stoommachines uit de voormalige “Twee Provinciën” te Stadskanaal. Om dit project te realiseren is een herstel van de historische situatie van het gebied en de directe omgeving nodig en een verbetering van toegankelijkheid en routing voor de bezoekers.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda