Tweede editie “Grensfest” opnieuw geslaagd

BARGER COMPASCUUM/HEBELERMEER - Het was afgelopen zaterdagmiddag weer een prachtig gezicht hoe bewoners uit Barger Compascuum en omstreken via het smokkelpadje richting de grote feesttent op de grens van Nederland en Duitsland gingen waar de tweede editie van het Grensfest werd gehouden.


Aan de andere kant zochten vele bewoners uit Hebelermeer en omstreken dezelfde eindbestemming, de grote feesttent precies op de grens. Een initiatief tussen twee dorpen gelegen in Drenthe en Duitsland (emsland) dat een jaar geleden haar oorsprong kende. De doelstelling van de organisatie uit Barger Compascuum en Hebelermeer was het samenbrengen van twee landen met een groots en unieke activiteit is. En met ongeveer duizend bezoekers is dat ook zeker gelukt.

Twee dorpen waarin jaarlijks al veel gemeenschappelijke zaken plaatsvinden zoals demo graan dorsen, dansen door de Stoppeldansers en paarden die aanwezig zijn met eigenaren in kleding van vroeger. Juist deze gemeenschappelijke zaken maken dat er een vorm van herkenning van onze herkomst. Als twee landen als Nederland en Duitsland samen feest vieren is er altijd Nederlands en Duits bier, pommes mit currywurst en patat met frikadel. Ook spelen er dan Duitse en Nederlandse bands als Orkest Plus, Musikverein Hebelermeer, Blake Lake en Silvermoon.

Een mix dus van Duitse en Nederlandse gebruiken die zijn samengevoegd in en rondom een feesttent die precies op de grensscheiding staat van Nederland en Duitsland. Ook oldtimerclubs uit Nederland en Duitsland droegen een steentje bij aan dit Grensfest. Ook de gemeenten Emmen en Twist aan beide zijden van de grens zijn meewerkend en meedenkend, ondanks de verschillen in de landen werken ze aan wat juist verbind en snapt men de doelstelling, dat dit soort initiatieven juist makkelijker gaan doordat we 1 Europa zijn. Dit proberen we uit te dragen op geheel eigen wijze.

Denk hierbij alleen al aan de vergunningverlening door dat het evenement zich aan beide zijden van de grens afspeelt. Het feit dat de organisatie samen met een groep jongeren van het dorp uitdragen dat Europa mogelijkheden bied, ook naast de deur, zijn vruchten begint af te werpen. Er is een vriendengroep jongeren die zichzelf de "grensgangers" noemt. Ook wordt er door dorpen aan beide zijden van de grens al regelmatig in toernooivorm gevoetbald. Ieder initiatief moet toch ergens beginnen en laat dat nu eens in de gemeente Emmen zijn geweest.

Een groot compliment voor de Nederlands en Duitse bestuursleden van Grensfest, Johan Stroot, Stefan Esters, Gerd Menke, Jan-Willem Rolfes, Marc Hartmann, Michel Nusse en Jessica Mencke is zeker op zijn plaats. Op naar de derde editie.


De opening van dit bijzondere evenement werd verricht door Heinz Janning (links) en Robert Kleine (rechts), de locoburgemeesters van Twist en Emmen.

(Zie ook het fotoboek)

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda