‘Fietsen en genieten in en rond Hoogeveen’

Inschrijving Fietsfestival Drenthe gestart Hoogeveen - De inschrijving voor het Fietsfestival Drenthe, dat op zaterdag 27 augustus plaatsvindt, is gestart. Het eendaagse fietsevenement is een vervolg op de vorig jaar gehouden Fiets3daagse. De fietstocht van 30 en 40 km gaat door natuurgebieden rondom Hoogeveen, de Boerenveense Plassen, boswachterij Ruinen en Ruinen. Voor slechts zes euro (kinderen tot 12 jaar de helft) ontvangen de fietsers diverse consumpties.


Inschrijven is mogelijk via de website (www.fietsfestivaldrenthe.nl), bij punt H aan de Hoofdstraat in Hoogeveen en op de dag zelf in sporthal Het Activum van 09.00 tot 11.00 uur. De kosten bedragen bij voorinschrijving (Punt H of online) 6 euro per persoon. Aan de start 8 euro p.p.

Hilda Slot, Sjon Kleine, Tom Thomas en Gradus van Goor vormen de organisatie van Fietsfestival Drenthe. ,,Enkele bestuursleden vonden het jammer dat er in Hoogeveen helemaal niets meer zou zijn op fietsgebied. We zijn bij elkaar gaan zitten en hebben besloten een doorstart te maken,” zegt voorzitter Hilda Slot. Bestuurslid Algemene Zaken, Gradus van Goor vindt dat er een fietsevenement in Hoogeveen hoort te zijn. ,,We kiezen als begin voor één dag, want het moet financieel wel behapbaar zijn. Mocht het een succes worden, dan zouden we uit kunnen breiden tot meerdere dagen. Het is wel onze bedoeling er een jaarlijks terugkerend fietsfestival voor jong en oud van te maken.”

Fietstocht
Zo ontstond het idee op zaterdag 27 augustus een fietstocht van 30 en 40 kilometer te houden in Hoogeveen en directe omgeving. Er is bewust gekozen voor de laatste week van de schoolvakantie. Penningmeester Tom Thomas geeft aan dat er gekozen kan worden voor een route van 30 kilometer of 40 kilometer. ,,De start en finish vinden plaats in sporthal Het Activum in Hoogeveen,” zegt hij. ,,De route leidt de deelnemende fietsers en fietssters onder andere door bossen, langs weide, veen en door dorpen. De deelnemers kunnen genieten van de prachtige natuur in en rond Hoogeveen. We fietsen vooral door natuurgebieden. Het is een fietsfestival, fietsen en genieten in en rond Hoogeveen. Tijdens de fietsrit zijn er koffiestops en rustplekken, zoals het nieuwe restaurant bistro De Marke in Gijsselte.”

Onderweg zullen de deelnemers vermaakt worden door muzikale bijdragen van muzikanten en een koor. Bij de finish bij Het Activum treedt bijvoorbeeld het gezelligheidskoor De Pelikaan op en zorgt voor een muzikale afsluiting van de eerste editie van Fietsfestival Drenthe. Bij de organisatie komt heel veel kijken en de hulp van zo’n tien vrijwilligers is dan ook zeer welkom. ,,Je hebt verkeersregelaars, routebegeleiders, route-uitzetters, EHBO-ers, mensen die banden plakken en fietsen repareren, nodig. Ook moet je allerlei vergunningen aanvragen, verzekeringen en drukwerk regelen. Als er tijdens het fietsen iets gebeurt, waardoor ze niet door kunnen fietsen, zorgen wij als organisatie ervoor dat ze weer thuis komen. Alles wordt verder door ons geregeld. EHBO-ers rijden rond, maar zijn ook bij start en finish. We krijgen veel medewerking van de gemeente en daar zijn we erg blij mee,” zegt Thomas.

Fietsprovincie
De organisatiecommissie heeft alles vanaf het begin weer op moeten pakken en dat kost veel tijd. ,,Daarom is als begin ook voor één dag gekozen,” laat Van Goor weten. ,,Als het een succes wordt, willen we het uitbreiden tot een maximum van drie dagen. We hebben al veel reacties via facebook ontvangen. Dat waren alleen maar positieve reacties. Een dergelijke fietstocht valt en staat natuurlijk met het weer. Als het mooi weer is, kun je meer mensen verwachten dan bij slecht weer. Als er bijvoorbeeld vijftig deelnemers zijn, gaat het fietsfestival wel door. We gaan dan daarna evalueren.” Secretaris Sjon Kleine geeft aan dat de keuze voor een eventuele tweede editie niet alleen afhangt van het aantal deelnemers. ,,Als er driehonderd mensen meedoen, kan het ook een geslaagd fietsfestival zijn. We hopen van harte dat het gaat slagen.”

Drentse Fiets4Daagse
Hilda Slot nam vaak deel aan de Drentse Fiets4Daagse, waarbij jarenlang in Hoogeveen gestart kon worden. Het feit dat Hoogeveen geen startplaats meer is, wordt door de bestuursleden nog steeds als een groot gemis ervaren. Gradus van Goor en Tom Thomas waren heel lang beroepsmatig vanuit de gemeente Hoogeveen betrokken bij dit populaire evenement. ,,Dat was een supermooie tijd,” zegt Gradus van Goor enthousiast. ,,Dat was drie weken lang beleving. We begonnen met vijftig campingplaatsen en dat aantal groeide uit tot vierhonderd plaatsen. Dat is nog een droom voor de toekomst. We hopen dat het Fietsfestival Drenthe een groot succes wordt.”

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda